Naturalny ryż brązowy to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy. Torcik nie wymaga obróbki termicznej i robi się go dość szybko. Jest sycący i jak na mnie dość słodki, ale moim zdaniem taki właśnie musi być.Próbowałam wersji mniej słodkiej ale mnie nie zachwyciła.
Torcik ryżowy z jabłkami-przepis
Składniki na 3 szt.:
- 100g naturalnego brązowego ryżu
- 2 jabłka
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 1,5 łyżki miodu słonecznikowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka soku jabłkowego lub zimnej wody
Do dekoracji:
- bita śmietana
- mus truskawkowy
- świeże listki mięty
Ugotować ryż wg zaleceń na opakowaniu.
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i smażyć około 20 minut. Mieszać aby się
nie przypaliło.
Wymieszać ugotowany, przestudzony ryż ze zmielonymi orzechami i miodem. Przygotować 3 pierścienie cukiernicze (można je zróbić z plastikowej
butelki po wodzie) i ustawić na talerzach. Wkładać do każdego po 3
łyżeczki masy ryżowej. Wyrównać i lekko docisnąć.
Rozmieszać skrobię kukurydzianą z sokiem i wlać do musu jabłkowego.
Doprowadzić do wrzenia i gotuj 2 minuty. Chwilę przestudzić i rozłożyć na
ryżowe spody. Zostawić na pół godziny aby mus się ścisnął. Rozłożyć resztę
masy ryżowej na mus. Lekko docisnąć i wyrównać powierzchnię. Delikatnie
usunąć pierścienie. Udekorować bitą śmietaną, musem truskawkowym i świeżymi
listkami mięty.
Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser-podobne przepisy
> Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami
> Malinowy tort makowo-ryżowy
> Tort pomarańczowo-migdałowy z kremem ryżowym
> Babeczki ryżowe z kremem budyniowym
> Malinowy tort makowo-ryżowy
> Tort pomarańczowo-migdałowy z kremem ryżowym
> Babeczki ryżowe z kremem budyniowym
Smacznego :)
Aronia
Znane z dzieciństwa smaki podane w bardzo nietypowy i elegancki sposób, po prostu pysznie :) A ryż brązowy również bardzo lubię za jego ciekawy, wyrazisty smak :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować ;) ale zamiast musu truskawkowego dam pewnie kulkę sorbetu z Grycana ;) truskawkowego też np... nie będzie się chyba z jabłkami gryzło?
OdpowiedzUsuńz jabłkami nie, ale z ryżem to może trochę. Trzeba też szybko zjeść, żeby się nie rozpuścił.
UsuńPoza normalnym puddingiem ryżowym nie jadłam deserów z jego dodatkiem. Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńten deser musi być znakomity :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń