Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.
Zupa gulaszowa-przepis
Składniki na 4 porcje:
- 500g mięsa wieprzowego na gulasz
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 300g cukinii
- 3 duże pieczarki
- pół papryczki peperoni
- 150ml sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz czarny
- sól
- 3 łyżki oliwy
Umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o boku 1,5cm. Umyć warzywa i usunąć gniazda nasienne. Paprykę i cukinię pokroić na kawałki wielkości mięsa, natomiast papryczkę peperoni pokroić w cienkie paseczki (nie zapomninając przy tym o założeniu rękawiczek). Posiekać cebulę i czosnek. Obrać pieczarki i pokroić na plasterki.
Rozgrzać w rondlu oliwę.
Obsmażyć partiami mięso na jasnozłoty kolor. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć chwilę mieszając aż cebula stanie się szklista. Dodać pieczarki. Gdy
zmiękną wrzucić pokrojoną cukinię. Podsmażyć 2-3 minuty i zaleć wodą tak,
aby całkowicie zakrywała mięso z warzywami. Wlać sok pomidorowy. Dodać oregano, papryczkę peperoni, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu ok.
godziny. Często mieszać aby się nie przypaliło. Na 15 minut przed końcem
duszenia dodać pokrojoną paprykę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z białym pieczywem.
Zupa gulaszowa-podobne przepisy
> Zupa grochowa
> Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami
> Zupa gulaszowa z wołowiną i ziemniakami
> Zupa leśniczyny
> Tradycyjna grochówka w nowej odsłonie
> Zupa grochowa
> Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami
> Zupa gulaszowa z wołowiną i ziemniakami
> Zupa leśniczyny
> Tradycyjna grochówka w nowej odsłonie
Smacznego :)
Aronia
Oj tak gulaszowa to jedna z lepszych zup na jesienną niepogodę, dająca wiele możliwości, wariacji na temat :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMmmm.. jak ja kocham gulaszową! Muszę zrobić, idealnie smakuje w chłodne, jesienne dni!
OdpowiedzUsuńW końcu ktoś napisał w przepisie by założyć rękawiczki do papryczek chili. Gdybym to przeczytała wcześniej być może nie leczyłabym palców przez 3 dni.
OdpowiedzUsuńPycha :) Muszę sobie coś takiego ugotować, bo to zimno sprawia, że potrzebuję rozgrzewających dań :)
OdpowiedzUsuń