Zużyte laski wanilii, które nam zostały po zlaniu ekstraktu zamiast wyrzucać, można jeszcze spokojnie wykorzystać do przygotowania cukru waniliowego. Nie będzie on taki aromatyczny jak w przypadku zastosowania świeżych lasek, ale będzie miał za to lekko alkoholową nutę.
Wystarczy zmielić laski razem z cukrem w młynku do kawy. Z powodu ciemniejszego koloru i brązowych drobinek jego zastosowani jest trochę ograniczone, ale z powodzeniem znajdzie zastosowanie do pełnoziarnistych , orzechowych lub kakaowych wypieków. I nic się nie zmarnuje.
Cukier waniliowy-przepis
Składniki :
- 2,5 szklanki drobnego cukru kryształu
- 15 wyjętych z ekstraktu lasek wanilii
Laski osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć na pergaminie i zostawić do wyschnięcia na 1-2 dni w temp. pokojowej. Połamać na kawałki. Wsypać cukier i wymieszać. Zmielić porcjami w młynku do kawy na puder. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Cukier waniliowy - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz