Suszoną skórkę pomarańczową, o której pisałam kilka dni temu w tympoście, wykorzystałam do zrobienia cukru pomarańczowego. Pachnie obłędnie i ma ładny lekko żółty kolor. Nadaje się doskonale do aromatyzowania ciast i ciasteczek, szczególnie z mąki pełnoziarnistej, nie widać wówczas tak bardzo tych pomarańczowych drobinek. Można by oczywiście rozetrzeć skórkę w moździerzu, ale wymaga to sporo czasu i wysiłku, o wiele prościej jest po prostu zmielić ją w młynku do kawy. Gdy minie sezon na cytrusy i nie będziemy mieć pod ręka świeżych pomarańczy, taki cukier będzie jak znalazł.
Cukier pomarańczowy-przepis
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki suszonej skórki pomarańczowej
Suszoną skórkę pomarańczową zmielić w młynku do kawy. Wymieszać z cukrem. Przesypać do słoiczka i szczelnie zakręcić.
Cukier pomarańczowy-podobne przepisy
> Cukier waniliowy
> Cytrusowe aromaty do ciast
> Domowy ekstrakt waniliowy
Smacznego :)
Aronia
Świetny pomysł..muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńcukier prezentuje się niesamowicie. podoba mi się cytrusowa nutka. bardzo!
OdpowiedzUsuńWspaniały, też miałam pomysł na taki cukier ale jak zwykle brak czasu. Świetny do wypieków ale i do herbatki bym nie pożałowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, skuszę się, akurat świeża dostawa pomarańczy w domu:)
OdpowiedzUsuńja ocieram na drobnej tarce świeże pomarańcze,mieszam z cukrem i gotowe.
OdpowiedzUsuńKopiuje przepis i sam skorzystam.
OdpowiedzUsuń