Na wielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado. Dla lepszego efektu dekoracyjnego dodałam do musu troszeczkę żelatyny. Nie rozlewa się wówczas na boki i daje się ładnie wyciskać z worka cukierniczego.
Jajka otulone wędzonym łososiem z musem z awokado-przepis
Składniki na 6 porcji
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 6 plastrów wędzonego łososia
- 1 awokado
- pęczek szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżka majonezu
- szczypta chilli
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Żelatynę
namoczyć w soku z cytryny, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Obrać
awokado, miąższ pokroić w kostkę, a następnie rozgnieść widelcem. Dodać
rozpuszczoną żelatynę i majonez. Przyprawić solą, pieprzem i chilli.
Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki aby masa
nieco stężała.
Jajka przekroić w poprzek na pół. Delikatnie ściąć
wierzchołki, aby się nie przewracały. Z plastrów łososia uciąć paski
szerokości ok. 5cm. Każdą połówkę jajka owinąć paskiem łososia i
związać łodygą szczypiorku delikatnie, by szczypiorek się nie przerwał.
Mus z awokado przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcje na
każde jajko. Udekorować łodyżkami szczypiorku i cząstkami cytryny.
Jajka otulone wędzonym łososiem z musem z awokado-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Jajka z łososiem wędzonym świetnie pasują smakowo, a u Ciebie jeszcze lepiej wyglądają tak opatulone łososiem.
OdpowiedzUsuń