Shortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego wina, można go też zabrać ze sobą na piknik.
Wytrawny shortbread ze słonecznikiem-przepis
Składniki: Tortownica śr. 20cm
- 125g masła
- 100g mąki pszennej
- 30g mąki ryżowej
- 1 łyżka startego parmezanu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 białko
Wymieszać oba rodzaje mąki z solą, rozmarynem i startym
parmezanem. Dodać miękkie masło i wyrabiać mikserem, aż składniki połączą się w
kulę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć
do ciasto, rozpłaszczyć je tak aby równomiernie pokryło dno. Wstawić na pół
godziny do lodówki.
Ostrym nożem pociąć je na osiem trójkątów. Posmarować
lekko roztrzepanym białkiem i posypać pestkami słonecznika. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180°C przez 25 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić w
tortownicy. Delikatnie wyjąć i pociąć wg zaznaczonych wcześniej linii.
Wytrawny shortbread ze słonecznikiem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
uwielbiam shortbread, a ten wyjątkowo mi się podoba!
OdpowiedzUsuń