Lekki jak puch i delikatny jak pianka torcik śmietankowy z pestkami granatu i nową galaretką o smaku Pink Margarita przygotowany specjalnie na konkurs z tropikalnymi galaretkami Winiary.
Z chwilą ogłoszenia tego konkursu od razu pojawił się w mojej głowie pomysł na ten torcik. Zamówiłam więc specjalną silikonową foremkę "Stokrotka" w kształcie kwiatka i obmyślałam jak technicznie to wykonać, żeby mieć dwa kolory płatków.
Pomysły były różne, lepsze i gorsze ale dalekie od moich oczekiwań. Na szczęście wszystko za każdym razem dało się zjeść i nic się nie zmarnowało. Ale trochę się tych galaretek wyjedliśmy. Nie żebym się skarżyła, bo galaretki pycha. W końcu gdy miałam się już poddać, doznałam olśnienia i to wreszcie był sensowny pomysł. Może nie wyszło tak idealnie jak tego oczekiwałam, ale trening czyni mistrza i na pewno za drugim razem będzie zdecydowanie lepiej, bo że będzie drugi i trzeci i kolejny, tego jestem pewna. Torcik zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
Torcik śmietankowy „Margarita”- przepis
Składniki:
- silikonowa forma "Stokrotka" w kształcie kwiatka o śr. 22cm
- 4 galaretki o smaku Pink Margarita Winiary
- 400ml śmietany kremowej o zaw. tł. 30%
- 1 owoc granatu
- 50g roztopionej czekolady deserowej
- 3 szklanki wrzącej wody
Dwie
galaretki zalać dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, wystudzić do temperatury pokojowej i wylać do silikonowej formy.
Wstawić do lodówki aby stężała.
Roztapić czekoladę w kąpieli
wodnej, wystudzić, żeby nam nie rozpuściła galaretki i posmarować nią co drugi płatek galaretkowego kwiatka. Przez galaretkę dobrze jest widać
kontury więc nie będzie z tym problemu. Czekolada nie powinna jednak
dotykać ścianek bo będzie potem trudno wyjąć tort z formy. Ponownie
wstawić do lodówki.
Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.
Obrać owoc granatu i wyjąć sobie tylko znanym sposobem pestki.
Dobrze
schłodzoną śmietanę (15min w zamrażarce) ubić na sztywno. Wlać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć 2 łyżki pestek do
dekoracji, a pozostałe dodać do masy śmietanowej. Jeszcze raz wymieszać i wylać na galaretkę. Wstawić do lodówki aby masa
zastygła.
Gotowy torcik przełożyć na paterę. Przykryć formę na chwilę gorącą ścierką i delikatnie ją zdjąć. Forma powinna zejść bez problemu. Można jeszcze dodatkowo przed robieniem tortu posmarować ją w środku cieniutko olejem. Ozdabić torcik pestkami granatu i szybko odłożyć dla siebie
porcyjkę, bo zanim wszystko posprzątamy tortu może już nie być.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Torcik śmietankowy „Margarita” - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Prześliczny !!
OdpowiedzUsuńPiękny:)
OdpowiedzUsuńCzytam ten przepis po raz piąty i nie rozumiem za Chiny jak to jest zrobione..
OdpowiedzUsuńRozumiem, że jak się nie widzi tej formy to może być trudne do zrozumienia. Umieściłam więc w tekście link do sklepu, gdzie można ją zobaczyć. Ma ona kształt stokrotki. Jest wyprofilowana w ten sposób, że wygląda to tak jakby płatki zachodziły na siebie. Wylewamy na dno formy galaretką i gdy zastygnie, smarujemy co drugi płatek czekoladą, później wylewamy na to piankę. Gdy odwrócimy i zdejmiemy formę galaretka będzie na górze. Część płatków będzie na jasnym spodzie, a część na ciemnym czekoladowym. W efekcie będzie to wyglądać tak jakbyśmy użyli dwóch rodzajów galaretki. Jeśli jeszcze coś jest niezrozumiałe proszę pytać, postaram się odpowiedzieć.
UsuńSuper efekt!
OdpowiedzUsuńśliczny ten torcik!
OdpowiedzUsuńdziękuję
OdpowiedzUsuńojej, piękny torcik zrobiłaś. dawno już się tak w żadnego nie zapatrzyłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo. Chyba z tydzień nad nim myślałam
UsuńWygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńMusiało być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuń