Egzotyczny torcik z kremem ryżowym



Egzotyczny torcik z kremem ryżowym


    Zainspirowana dwoma produktami Firmy Apart: Nektarem pod prysznic-morela i pomarańcza oraz Płynem  do kąpieli-migdał i kokos stworzyłam na potrzeby konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!” przepis na torcik egzotyczny z kremem ryżowym.

Torcik składa się z dwóch warstw biszkoptu: kokosowego na dole i migdałowego na górze. Między nimi znajdują się dwie warstwy kremu ryżowego przedzielone konfiturą morelowo-pomarańczową. Wszystkie składniki doskonale się tu komponują, a torcik jest delikatny w smaku i po prostu pyszny.
Krem ryżowy to mój kolejny pomysł na wykorzystanie tego zboża do celów cukierniczych. Tym razem w postaci płatków ryżowych błyskawicznych. Dla wzbogacenia jego smaku dodałam do niego jeszcze jeden składnik stosowany w kosmetykach Apart  -  sok z limonki.
Krem zachwycił mnie przede wszystkim swoją stabilnością. Nawet po kilku godzinach stania w temperaturze pokojowej pięknie się trzymał a dekoracja zachowała pierwotny kształt. Można oczywiście modyfikować go wg własnych upodobań lub w zależności od tego do czego go użyjemy. Zmiana smaku i konsystencji nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy użyć trochę większej ilości mleka do przygotowania płatków i krem od razu będzie luźniejszy, a dodatek wanilii, soku owocowego lub likieru pozwoli uzyskać pożądany smak. Zachęcam gorąco do wypróbowania.


Egzotyczny torcik z kremem ryżowym-przepis
Składniki na 8 szt.

Biszkopt kokosowy:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C

Biszkopt migdałowy:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Upiec w ten sam sposób co kokosowy.
Gdy biszkopty wystygną wyciąć pierścieniem cukierniczym z każdego blatu po osiem kółek o śr. 7,5cm.

Konfitura morelowo-pomarańczowa:
  • 200g suszonych moreli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z jednej pomarańczy

Pokroić morele w paseczki. Wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem pomarańczowym. Smażyć przez 10-15 minut cały czas mieszając. Odstawić i wystudzić. 

Krem ryżowy:
  • 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
  • 2 szklanki mleka
  • 150g masła
  • 2,5 łyżki cukru 
  • sok z 1 limonki
Dodatkowo:
  • 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu
  • 4 łyżki zmielonych i uprażonych migdałów do posypania
  • suszone morele, pomarańcza i świeże listki mięty do dekoracji

Zagotować mleko z cukrem. Na gotujące się wsypać powoli płatki ryżowe cały czas mieszając. Gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty. Wystudzić.
Utrzeć miękkie masło. Stopniowo dodawać wystudzone płatki. Gdy składniki się połączą dodać sok z limonki i wymieszać.
Przygotować  pierścienie cukiernicze. Na spodzie umieścić biszkopt kokosowy. Skropić go łyżeczką likieru pomarańczowego. Przykryć półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na to wyłożyć 1/4 konfitury morelowo-pomarańczowej i znowu przykryć półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na wierzchu umieścić biszkopt migdałowy. Nasączyć go również likierem pomarańczowym. Na środku umieścić rozetką z kremu ryżowego. Wokół niej rozsypać zmielone prażone migdały. Udekorować świeżymi listkami mięty i kawałkami owoców. W ten sam sposób wykonać pozostałe torciki.

Egzotyczny torcik z kremem ryżowym-podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

10 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba Twój torcik. Wygląda jak z cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuje bardzo i wzajemnie : gratulacje za konkurs z papirusem

      Usuń
  3. pięknie wygląda ten torcik.A czy mogłabym użyć do tego mleka migdałowego ponieważ nie mogę krowiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam doświadczenia z mlekiem migdałowym, ale kokosowe z całą pewnością może być. Ponieważ jest ono dość gęste to można je trochę rozrzedzić wodą tak aby miało konsystencję mleka krowiego.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ