Zainspirowana dwoma produktami Firmy Apart: Nektarem pod prysznic-morela i pomarańcza oraz Płynem do kąpieli-migdał i kokos stworzyłam na potrzeby konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!” przepis na torcik egzotyczny z kremem ryżowym.
Torcik składa się z dwóch warstw biszkoptu: kokosowego na dole i migdałowego na górze. Między nimi znajdują się dwie warstwy kremu ryżowego przedzielone konfiturą morelowo-pomarańczową. Wszystkie składniki doskonale się tu komponują, a torcik jest delikatny w smaku i po prostu pyszny.
Krem ryżowy to mój kolejny pomysł na wykorzystanie tego zboża do celów cukierniczych. Tym razem w postaci płatków ryżowych błyskawicznych. Dla wzbogacenia jego smaku dodałam do niego jeszcze jeden składnik stosowany w kosmetykach Apart - sok z limonki.
Krem zachwycił mnie przede wszystkim swoją stabilnością. Nawet po kilku godzinach stania w temperaturze pokojowej pięknie się trzymał a dekoracja zachowała pierwotny kształt. Można oczywiście modyfikować go wg własnych upodobań lub w zależności od tego do czego go użyjemy. Zmiana smaku i konsystencji nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy użyć trochę większej ilości mleka do przygotowania płatków i krem od razu będzie luźniejszy, a dodatek wanilii, soku owocowego lub likieru pozwoli uzyskać pożądany smak. Zachęcam gorąco do wypróbowania.
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym-przepis
Składniki na 8 szt.
Biszkopt kokosowy:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Upiec w ten sam sposób co kokosowy.
Gdy biszkopty wystygną wyciąć pierścieniem cukierniczym z każdego blatu po osiem kółek o śr. 7,5cm.
- 200g suszonych moreli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
- sok z jednej pomarańczy
Pokroić morele w paseczki. Wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem pomarańczowym. Smażyć przez 10-15 minut cały czas mieszając. Odstawić i wystudzić.
- 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
- 2 szklanki mleka
- 150g masła
- 2,5 łyżki cukru
- sok z 1 limonki
Dodatkowo:
- 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu
- 4 łyżki zmielonych i uprażonych migdałów do posypania
- suszone morele, pomarańcza i świeże listki mięty do dekoracji
Zagotować mleko z cukrem. Na gotujące się wsypać powoli płatki ryżowe cały czas mieszając. Gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty. Wystudzić.
Utrzeć miękkie masło. Stopniowo dodawać wystudzone płatki. Gdy składniki się połączą dodać sok z limonki i wymieszać.
Przygotować pierścienie cukiernicze. Na spodzie umieścić biszkopt kokosowy. Skropić go łyżeczką
likieru pomarańczowego. Przykryć półcentymetrową warstwą kremu ryżowego.
Na to wyłożyć 1/4 konfitury morelowo-pomarańczowej i znowu przykryć półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na wierzchu umieścić biszkopt
migdałowy. Nasączyć go również likierem pomarańczowym. Na środku umieścić
rozetką z kremu ryżowego. Wokół niej rozsypać zmielone prażone migdały.
Udekorować świeżymi listkami mięty i kawałkami owoców. W ten sam sposób
wykonać pozostałe torciki.
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Śliczny :}
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twój torcik. Wygląda jak z cukierni:)
OdpowiedzUsuńekstra :)
OdpowiedzUsuńpieknie sie prezetnuje.
OdpowiedzUsuńśliczny torcik a pomysł fantastyczny !
OdpowiedzUsuńDzięki
OdpowiedzUsuńgratuluję wygranej!
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo i wzajemnie : gratulacje za konkurs z papirusem
Usuńpięknie wygląda ten torcik.A czy mogłabym użyć do tego mleka migdałowego ponieważ nie mogę krowiego
OdpowiedzUsuńNie mam doświadczenia z mlekiem migdałowym, ale kokosowe z całą pewnością może być. Ponieważ jest ono dość gęste to można je trochę rozrzedzić wodą tak aby miało konsystencję mleka krowiego.
Usuń