Nie wiem dlaczego ale najlepsze desery zawsze wychodzą mi przez przypadek. Tak było i tym razem. Robiłam porządek w lodówce i znalazłam tam trochę masy krówkowej. Rozejrzałam się dokoła i znalazłam jeszcze banana i śmietankę. Chwilę pomyślałam jak by to połączyć i powstał pyszny deser. Nie będę ukrywać, jak dla mnie, dość słodki ale czasem można zapomnieć na chwilę o kaloriach.
Składniki na 2 porcje:
- 150g masy krówkowej
- 1 banan
- 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 40ml zimnej wody
- 70g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka likieru Baileys
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Śmietankę włożyć do zamrażarki na 20 minut, aby się dobrze schłodziła, a następnie ubić na sztywno.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Banana obrać i pokroić w plasterki.
Masę krówkową utrzeć mikserem dodając 70g ubitej śmietany. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszaną wcześniej z 2 łyżeczkami masy dla zredukowania temperatury, i dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch pucharków. Cztery plasterki banana odłożyć do dekoracji, a resztę wcisnąć równomiernie do masy.
Pozostałą śmietanę połączyć z jogurtem greckim, cukrem pudrem i likierem Baileys. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków na masę krówkową. Udekorować plasterkami banana i posypać kawą rozpuszczalną.
Deser kajmakowo-bananowy-podobne przepisy
> Deser jogurtowy z truskawkami i bitą śmietaną> Trifle z jabłkami i karmelem
> Kisiel mleczny o smaku marakui
> Deser malinowy
Smacznego :)
Aronia
To sposób na szybkie zasłodzenie :) Słodka rozpusta na jakieś słoneczne popołudnie - czemu nie?
OdpowiedzUsuńW końcu nie samymi lodami człowiek żyje
UsuńCudownie wygląda :) Porywam pucharek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo
Usuńpo prostu cudny,aż mi ślinka leci
OdpowiedzUsuńPychotka, cudny deser dziękuję za dodanie przepisu do akcji:)
OdpowiedzUsuń