Pomysł na ten szybki i smaczny obiad wypatrzyłam w gazecie z programem TV. Troszkę go zmieniłam, bo nie przepadam za sosem śmietanowym. Użyłam więc zamiast śmietany serka śmietankowego, który jest bardziej wyrazisty w smaku. Efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył i na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu, zwłaszcza latem gdy nie lubię za długo stać przy kuchence.
Fusilli w sosie serowym z brokułem
i szynką włoską-przepis
Składniki dla 2 osób:
- 250g makaronu fusilli
- 4 plastry szynki włoskiej
- 6 suszonych pomidorów
- ćwierć brokułu
- 100g serka śmietankowego (użyłam „Twój smak”)
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Plastry
szynki i suszone pomidory pokroić w paski. Brokuł podzielić na różyczki,
włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 3-4 minuty.
Odcedzić.
Rozgrzać na patelni oliwę i delikatnie podsmażyć pokrojoną szynkę. Dodać serek i rozprowadzić go 2-3 łyżkami wody.
Dokładnie wymieszać aby nasz sos nie miał grudek i podgrzewać go 2-3
minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Odcedzony makaron przełożyć do miski. Wlać sos i dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory i
różyczki brokułowe Ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze i
posypać startym parmezanem.
Fusilli w sosie serowym z brokułami i szynką włoską-podobne przepisy
> Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami
> Pikantne spaghetti z papryką
> Lasagne z selerem naciowym
> Fussili w sosie serowo-migdałowym z jagodami
Smacznego :)
Aronia
Mniam, uwielbiam makarony z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuń