Pieczone pierożki z jagodami



Pieczone pierożki z jagodami


      Kolejny łatwy przepis z wykorzystaniem oleju rzepakowego do sporządzenia ciasta. Tym razem w towarzystwie serka śmietankowego. Wyszło z tego połączenia bardzo ciekawe, plastyczne ciasto, które po upieczeniu ma przyjemnie chrupiącą skórkę i delikatny miąższ. W czasie wałkowania zostawia tłuste plamy i może nam się wydawać, że tego oleju jest za dużo, ale to dzięki niemu jest takie właśnie jak napisałam. Niezbyt słodkie z kwaskowatym nadzieniem będzie wspaniałym towarzystwem dla porannej kawy lub szklanki mleka.


Pieczone pierożki z jagodami

Pieczone pierożki z jagodami - przepis
Składniki na 12szt. :

Ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 150g serka śmietankowego o dość ścisłej konsystencji
  • 75g cukru pudru
  • 80ml oleju rzepakowego
  • 60ml chudego mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g świeżych jagód
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 białko
  • cukier puder do posypania
  • mąka do podsypywania

Jagody umyć na sicie pod bieżącą wodą i zostawić do odsączenia. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, żeby jagody były nią dokładnie otoczone.
Serek utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym. Dodać mleko, olej i ok. 3/4 mąki. Wyrabić mikserem. Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto ręką. Ciasto powinno być plastyczne, ale nie powinno się kleić do rąk. Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 3-4mm, podsypując nieco mąką. Wycinać krążki o śr. ok.10cm. Smarować ich wewnętrzną stronę roztrzepanym białkiem. Na każdym krążku położyć pełną łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi. Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu pozostałym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika gdy się lekko zrumienią. Przekładać na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ