Placuszki kokosowe z jagodami




               Zbieram w lesie resztki jagód. Podpieram gałęzie porzeczek by nie złamały się pod ciężarem owoców. Wspinam się na drabinę by zerwać czarne, dojrzałe wiśnie z samego czubka drzewa. Zamykam lato w słoiki. Smażę konfitury, nastawiam nalewki i zajadam pyszne placuszki kokosowe  na śniadanie. Mam nieodparte wrażenie, że lato jakoś szybciej przemija w tym roku...


Kokosowe placuszki z jagodami - przepis

Składniki na 7 sztuk:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 lyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 lyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia


Dodatkowo do podania:
świeże jagody
jogurt  lub twarożek
cukier puder do posypania

Roztrzepać jajko z cukrem. Dodać pozostałe składniki i trzepaczką rózgową wymieszać na jednolite ciasto. Rozgrzać patelnię. Posmarować olejem i przy pomocy łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone placuszki osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie to były świeże leśne jagody i jogurt.

Placuszki kokosowe z jagodami - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz