Zbieram w lesie resztki jagód.
Podpieram gałęzie porzeczek by nie złamały się pod ciężarem owoców.
Wspinam się na drabinę by zerwać czarne, dojrzałe wiśnie z samego czubka drzewa.
Zamykam lato w słoiki.
Smażę konfitury, nastawiam nalewki i zajadam pyszne placuszki kokosowe na śniadanie.
Mam nieodparte wrażenie, że lato jakoś szybciej przemija w tym roku...
ILOŚĆ SZTUK - 7
Kokosowe placuszki z jagodami - składniki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 lyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 lyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo do podania:
- świeże jagody
- jogurt lub twarożek
- cukier puder do posypania
Kokosowe placuszki z jagodami - wykonanie
Roztrzepać jajko z cukrem. Dodać pozostałe składniki i trzepaczką rózgową wymieszać na jednolite ciasto. Rozgrzać patelnię. Posmarować olejem i przy pomocy łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone placuszki osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie to były świeże leśne jagody i jogurt.
Placuszki kokosowe z jagodami - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz