Placuszki kokosowe z jagodami



Placuszki kokosowe z jagodami

Zbieram w lesie resztki jagód. 
Podpieram gałęzie porzeczek by nie złamały się pod ciężarem owoców. 
Wspinam się na drabinę by zerwać czarne, dojrzałe wiśnie z samego czubka drzewa. 
Zamykam lato w słoiki. 
Smażę konfitury, nastawiam nalewki i zajadam pyszne placuszki kokosowe  na śniadanie. 
Mam nieodparte wrażenie, że lato jakoś szybciej przemija w tym roku...


Placuszki kokosowe z jagodami
ILOŚĆ SZTUK - 7

Kokosowe placuszki z jagodami - składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 lyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 lyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Dodatkowo do podania:
  • świeże jagody
  • jogurt  lub twarożek
  • cukier puder do posypania

Kokosowe placuszki z jagodami - wykonanie

Roztrzepać jajko z cukrem. Dodać pozostałe składniki i trzepaczką rózgową wymieszać na jednolite ciasto. Rozgrzać patelnię. Posmarować olejem i przy pomocy łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone placuszki osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie to były świeże leśne jagody i jogurt.

Placuszki kokosowe z jagodami - podobne przepisy


Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ