Muffinki z jagodami




          
        Nie ma chyba prostszego wypieku niż muffinki. Do ich przygotowania nie potrzeba żadnego sprzętu oprócz dwóch misek i łyżki. W jednej mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy je ze sobą, dodajemy nasze ulubione owoce (świeże lub suszone)  i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. To taki mój wypiek awaryjny, gdy wpadają niezapowiedziani goście. Proste składniki zazwyczaj zawsze są w każdej kuchni. Robię je w różnych kombinacjach, ale od pewnego czasu zawsze dodaję olej rzepakowy i jogurt, dzięki czemu są mięciutkie, wilgotne i puszyste. Pięknie rosną a owoce są równomiernie rozłożone bez opadania na dno. Nam szczególnie smakują ze świeżymi jagodami.



Muffinki z jagodami-przepi

Składniki na 12 szt.
  • 250g mąki
  • 140g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska  łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 150g jagód
  • cukier puder do posypania

Jagody opłukać na sicie pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia.
W jednej misce wymieszać suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier puder z wanilią. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem, jogurtem i olejem. Wlać do suchych składników i wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Wrzucić odsączone jagody i delikatnie wymieszać. Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kracie kuchennej. Zimne posypać cukrem pudrem.

COMMENTS

9 komentarze:

  1. Pięknie wyrosły i kuszą fioletem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję, ale to w dużej mierze zasługa nowego obiektywu

      Usuń
  3. Swietnie wygladaja! :)
    Postanowilam je upiec, ale niestety nie mam oleju rzepakowego, czy moge uzyc inny, np oliwy z oliwek lub slonecznikowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, myślę, że olej słonecznikowy będzie lepszy z uwagi na dość neutralny smak. Lepsze też będą świeże owoce, bo z mrożonych nie będą taki ładne :)

      Życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  4. Witam. Jak długo robi się muffinki z jagodami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymieszanie składników około 10 minut i pieczenie 20 minut, w sumie w pół godziny można się wyrobić :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ