Zagościła wczoraj na naszym świątecznym stole i od razu zyskała wielu zwolenników. Soczysta i wilgotna z pysznym kremem na bazie masła i czekoladowego serka śmietankowego, który mój mąż kupił w sklepie przez pomyłkę. Serek sprzedawany w półkilogramowych wiaderkach okazał się być świetnym dodatkiem nie tylko do naleśników ale też właśnie do kremu. Ma dość ścisłą konsystencję, dobrze jest zatem wyjąć go z lodówki razem z masłem aby miały podobną temperaturę podczas ucierania. Zwracam również uwagę, że biszkopt pieczony był na nieco mniejszej blaszce niż standardowo dodawana do kuchenek. Z powodu zajętego piekarnika piekłam go w kuchence mikrofalowej z funkcją pieczenia.
Rolada orzechowa z serowym kremem czekoladowym - przepis
Składniki na blaszkę o wym. 28x35cm
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka bułki tartej
- szczypta soli
Ubić 3 żółtka i 1 całe jajko z cukrem pudrem do białości. Zmniejszyć prędkość robota na minimum i dodać zmielone orzechy wymieszane z mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Mieszać tylko do połączenia składników. Ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć z masą orzechową przy pomocy trzepaczki rózgowej. Przelać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 minut. Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia i zwinąć ciasno biszkopt razem ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.
Krem:
- 130g masła w temperaturze pokojowej
- 250g serka śmietankowego o smaku czekoladowym
- 1 łyżka cukru pudru
Utarzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami serek.
Nasączenie:
- 20ml likieru cytrynowego
- 20ml wody
- 0,5 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Wymieszać wszystkie składniki.
Wykończenie:
- cukier puder do posypania
- połówki orzechów do dekoracji
Rozwinąć zimny biszkopt i nasączyć go mieszaniną likieru cytrynowego i wody. Rozsmarować na nim masę czekoladową i niezbyt ciasno zwinąć. Posypać po wierzchu cukrem pudrem i udekorować połówkami orzechów.
Smacznego :)
Aronia
Apetyczna :)
OdpowiedzUsuńPyszna rolada,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobisz cudowne zdjęcia ! Aż chce się przejść przez ekran i ukraść kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTa rolada wygląda wspaniale! : )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
w dodatku łatwa i szybka do zrobienia, polecam:)
Usuńale piękna...aż szkoda zjadać...=)
OdpowiedzUsuńjuż nie ma po niej śladu:)
UsuńDawno nie jadłam dobrej roladki:D a ta właśnie na taką wygląda:)
OdpowiedzUsuńnam bardzo smakowała:)
UsuńJest po prostu idealna :)
OdpowiedzUsuńKiedy ja się tak nauczę zwijać rolady...? ;)
na pewno kiedyś przyjdzie taki dzień:) powodzenia:)
Usuń