To będzie doskonała rolada na wieczerzę wigilijną dla tych co nie mieli czasu bawić się w pieczenie pierniczków lub piernika. Robi się ją naprawdę szybko. Ciasto ma dość intensywny aromat piernikowy, który świetnie się komponuje z kwaskowatą marmoladą dyniowo-jabłkową i maślanym kremem orzechowym. U mnie w rodzinie od lat na wigilii króluje Bûche de Noël z pomarańczowymi nutami. Pomyślałam, że może czas to zmienić. Upiekłam więc tę roladę piernikową w celach degustacyjnych i teraz większość rodziny jest rozdarta pomiędzy tamtą a tą. Jak znam życie skończy się na tym, że będę musiała upiec obie.
ILOŚĆ PORCJI 10-12
Rolada piernikowa - składniki
Rolada piernikowa - składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 100g płynnego miodu
- 50g drobnego cukru trzcinowego
- 50g cukru pudru
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki gorącej wody
Krem orzechowy:
- 100g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 150g masła
- 6og cukru pudru
Dodatkowo:
- mały słoiczek marmolady jabłkowo-dyniowej (niskosłodzonej)
- cukier puder do posypania
Rolada piernikowa - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i dwoma łyżkami gorącej wody na puszystą białą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Przesiać do masy żółtkowej. Delikatnie wymieszać na wolnych obrotach.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać w dwóch porcjach do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią przygotowaną masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na 15 minut.
Upieczone ciasto pozostawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie posypać delikatnie po wierzchu cukrem pudrem i przykryć ściereczką. Przełożyć na deskę tak aby papier znalazł się u góry. Delikatnie go zdjąć i przykryć ciasto drugą ściereczką. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
W małym rondelku zagotować śmietankę i zalać nią zmielone orzechy. Odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po łyżeczce wystudzone orzechy włoskie.
Złożenie:
Rolada piernikowa - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Ciekawie musi smakować ta rolada :) Pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńJa jestem na diecie bezglutenowej więc nie jadłam, ale rodzina dała 10/10 :)
Usuń