Warsztaty „Kawa - Świat w filiżance”





22 listopada dzięki Oli z bloga 2smaki mogłam uczestniczyć w warsztatach kawowych zorganizowanych przez Akademię Smaku Simens w Centrum Domowych InspiracjiCentrum zostało otwarte w listopadze 2012r w siedzibie firmy BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego w W-wie przy Al. Jerozolimskich 183. Na powierzchni przekraczającej  400m2 wystawionych jest ponad 250 urządzeń AGD marki Simens i Bosch. Można tam obejrzeć z bliska urządzenia, zobaczyć jak działają, zasięgnąć bezpłatnych konsultacji u profesjonalnych doradców, napić się wyśmienitej kawy z ciśnieniowego ekspresu marki Simens a nawet przetestować działanie robotów kuchennych czy odkurzaczy.

Działanie Akademii Smaku zostało zainicjowane w lipcu z myślą o tych, którzy  uwielbiają gotować i chcą się rozwijać pod okiem profesjonalistów. W ramach projektu zaplanowano 10 comiesięcznych spotkań o różnej tematyce. Wszystkie dostępne są na stronie Akademii.  Są tam fotorelacje, wywiady i przepisy.Udział w tych warsztatach dla takiej wielbicielki kawy jak ja to nie lada gratka. Prowadził je Marcin „Makiato” Wójciak-Vice Mistrz Świata Coffee In Good Spirits 2013.




Po krótkim teoretycznym wykładzie na temat smaku i aromatu kawy oraz degustacji Cascary czyli naparu z suszonych owoców kawowca podzieleni zostaliśmy na dwie grupy i razem z kucharzami z restauracji Sowa i Przyjaciele - Robertem Wojnarowskim i Konradem Birkiem  przygotowywaliśmy przepyszne dania z dodatkiem kawy. 
Grupa Roberta Wojnarowskiego przygotowała wątróbkę cielęcą z cebulą karmelizowaną w miodzie akacjowym podaną na pierniku korzennym i zupę krem z kalafiora z pianką kawową




Grupa druga pod okiem Konrada Birka, w której znalazłam się ja, przyrządzała polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą oraz gruszki w przyprawach korzennych podane w sosie karmelowym z kawą.




Wszystkie dania były przepyszne, ale najbardziej urzekła mnie wątróbka z karmelizowaną w miodzie i kawie  cebulą oraz krem z kalafiora, niezwykle delikatny o aksamitnej konsystencji z waniliową nutą, smakujący jak budyń waniliowy. Myślę, że dzieci by się nie połapały, że to kalafior gdyby im to podać.




Po tej wyśmienitej uczcie Mistrz Marcin „Makiato” Wójciak opowiedział nam o różnych typach kaw. Przedstawił różnice między Robustą a Arabicą, podpowiedział na co zwracać uwagę przy zakupie kawy i wprowadził w tajniki cup castingu czyli metodologii i umiejętności rozpoznawania smaków kawy. Próbowaliśmy 12 gatunków kawy od przemysłowej do tej z najwyższej półki, świeżej i wypalonej kilka miesięcy wcześniej by osobiście się przekonać jakie są różnice.




Na zakończenie przygotował dla nas dwa koktajle, które prezentował na Mistrzostwach Świata w Coffee in Good Spirits w Nicei, czyli mistrzostwach w łączeniu kawy z alkoholem. Pokaz był bardzo interesujący i momentami miało się wrażenie jakby się było w laboratorium chemicznym.



Dziękuję Akademii Smaku i Oli za możliwość wzięcia udziału w smacznym i niezwykle interesującym wydarzeniu.

Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ