Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez maku na stole. Wszak to symbol płodności i dostatku. Zazwyczaj pojawia sie już w wigilię w postaci klusek z makiem albo pierogów. W święta zazwyczaj królują strucle z makiem. Sa one jednak dość pracochłonne i trudne do upieczenia dla osób mało obeznanych ze sztuką cukierniczą. Alternatywą może być ucierana babka makowa. Prosta do zrobienia, pachnąca pomarańczami z dodatkiem bakalii na pewno posmakuje biesiadnikom.
Składniki na okrągłą formę do babki o średnicy 23cm
Ciasto:
- 300g mąki
- 1 szklanka suchego mielonego maku
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 50ml likieru pomarańczowego
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g rodzynek
- 50g zmielonych migdałów
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wymieszać mąkę z makiem, kakao, proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy żółtkowej cały czas ucierając. Następnie dodać olej oraz likier i dżem pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać. Wsypać bakalie i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do cista i ostatni raz delikatnie wymieszać, tym razem szpatułką. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej kaszką manną okrągłej formy na babkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut. Upieczoną babkę od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do cista i ostatni raz delikatnie wymieszać, tym razem szpatułką. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej kaszką manną okrągłej formy na babkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut. Upieczoną babkę od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.
Polewa:
- 100g czekolady deserowej
- 65g śmietanki kremowej
Roztopić w kąpieli wodnej połamaną na kawałki czekoladę razem ze śmietanką. Dokładnie wymieszać i polać nią babkę.
- lukier
- posiekane orzechy włoskie
Zanim polewa całkowicie zastygnie udekorować lukrem i kawałkami orzechów włoskich
Bakaliowa babka makowa-podobne przepisy
> Węgierski tort makowy> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Świateczny makowiec
> Makowiec japoński
Smacznego :)
Aronia
Cudna babka!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPiękna ! Z olejem nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńa ja coraz częściej piekę ciasta właśnie z olejem rzepakowym, są tak samo dobre :)
UsuńAaale ładnie wygląda:))
OdpowiedzUsuń