Jedna z moich czytelniczek zwróciła się do mnie z prośbą o przepis na słodkie wypieki bez jajek. Do tej pory na blogu nie było takich przepisów, ale czas najwyższy nadrobić te zaległości. Obiecałam, że pomyślę nad nimi, zatem w najbliższym czasie pojawi się kilka takich przepisów. Dziś pierwszy z nich. Ciasteczka migdałowe słodkie i chrupiące. Miałam z nim jeszcze trochę poeksperymentować, ale moi panowie byli nimi tak zachwyceni, że postanowiłam nic w nich nie zmieniać. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie i takie jakby lekko ciągnące. Po całkowitym wystygnięciu twardnieją i są bardzo, bardzo chrupiące.
Składniki na 25 szt.
- 300g mąki
- 200g masła w temp. pokojowej
- 180g cukru
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 3 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka od kawy mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka od herbaty zimnej wody
- 50ml gorącej wody
Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając wsypywać porcjami cukier. Ucierać mikserem około 10 minut. Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy. Mieszać do połączenia składników. Przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Wycinać okrągłe ciasteczka o śr. 7cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą i zalać wrzątkiem cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się kłaczki. Przestudzonym krochmalem posmarować wierzch ciasteczek. Posypać posiekanymi migdałami i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. U mnie to trwało około 15 minut. Upieczone ciasteczka od razu przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.
Chrupiące ciasteczka migdałowe bez jajek-podobne przepisy
> Bezglutenowy torcik kawowy na aquafabie> Kruche ciasteczka nadziewane gianduią
> Panforte Nero
> Korzenne crumble śliwkowo-jabłkowe
Smacznego :)
Aronia
Bardzo fajny pomysł ! Uwielbiam takie chrupiące ciasteczka do maczania w kawie :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam migdały!
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie! koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze są zaraz po upieczeniu. Takie miękkie i lekko ciągnące. Pycha :)
Usuń