Najlepsze kruche ciasteczka jakie udało mi się ostatnio upiec. W dodatku bez jajek. Bardzo łatwe do zrobienia. Bez zagniatania ciasta. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki mikserem, przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcję ciasta na blaszkę. Ciasto jest plastyczne i doskonale się z nim pracuje, oczywiście pod warunkiem, że użyjemy dobrej jakości masła.
Przełożyłam je kremem z czekolady gianduia, chociaż same też są pyszne. Niezwykle kruche, kakowe, pachnące wanilią.
Kruche ciasteczka nadziewane gianduią-składniki
Ciasto
- 250g miękkiego masła
- 125g cukru pudru
- 300g mąki pszennej
- 20g kakao
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Nadzienie
- 100g czekolady gianduia Cacao Barry
- 25g masła
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Kruche ciasteczka nadziewane gianduią-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i pastą waniliową na puch. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Wsypywać porcjami do masy nie przerywając ucierania. Na końcu wlać mleko i ucierać jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy (użyłam Wilton 1M) i wyciskać okrągłe ciasteczka o śr. około. 4,5cm na matę teflonową.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec 12-15 minut. Wystudzić na macie.
Ciasto jest dość gęste i wyciskanie nie jest takie proste. Można zamiast tego użyć maszynki do wyciskanie cisteczek, lub schłodzić ciasto w lodówce, rozwałkować i wycinać foremką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec 12-15 minut. Wystudzić na macie.
Przygotowanie nadzienia:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i smietanką. Odstawić do wystudzenia.Przełożenie:
Gdy masa do przełożenia ciasteczek stężeje na tyle, że przestanie być lejąca, przełożyć ją do worka cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdy i wyciskać porcję kremu na ciasteczka. Przykryć drugim ciasteczkiem i odkładać na kratę kuchenną. Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka nadziewane gianduią - podobne przepisy
> Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią
> Ciasteczka Linzer
> Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
> Biszkopciki z galaretką w czekoladzie
Smacznego :)
Aronia
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRewelacja. :) Zapisuję do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńupiecz koniecznie :)
UsuńWyglądają idealnie :D
OdpowiedzUsuń