Bardzo sycące danie z dużą ilością fasoli. Już niewielki kawałek zaspokoi nasz głód na długo. Wykorzystałam do niego dwa rodzaje fasoli: czerwoną i zieloną szparagową ale może też być biała i żółta szparagowa. Też będzie się ładnie komponować. Aby miało bardziej wyrazisty smak dodałam do niego salami z pieprzem i przyprawiłam je ziołami oraz papryczką chili.
Pikantna frittata ziołowa z fasolą-przepis
Składniki dla 2 osób:
- 4 jajka
- 150g ugotowanej czerwonej fasoli
- 150g ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 czerwona cebula
- pół papryczki chili
- 50g salami z pieprzem
- 75g twarożku śmietankowego
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę. Odsączyć fasolę z puszki i przepłukać
na sicie. Fasolkę szparagową pokroić w 3cm kawałki, a papryczkę chili w
paseczki. Salami pokroić w plasterki, a następnie w paseczki.
Rozgrzać
na patelni oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę i
zeszklić ją. Dodać pokrojone salami, smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać
czerwoną fasolę, fasolkę szparagową i chili. Chwilę razem podsmażyć, ale
nie za długo by fasolka nam się nie rozpadła. Doprawić solą i
pieprzem.
Roztrzepać jajka. Dodać twarożek śmietankowy i czubrycę
zieloną. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać podsmażone
warzywa z salami. Ponownie delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej
masłem formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
180°C na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać.
Pikantna frittata ziołowa z fasolą-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie :)
Za fasolą nie przepadam, ale to wygląda tak apetyczni że bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńto zupełnie tak jak ja, ale zapewniam, że w takim wydaniu smakuje wyśmienicie :)
Usuń