Pulpety rybne w sosie chrzanowym są doskonałą alternatywą dla smażonych ryb. To lekkie dietetyczne danie, smakuje doskonale z makaronem. Pulpety można przyrządzić w zasadzie z każdej ryby, ale ja preferuję tutaj ryby słodkowodne, które mają z reguły więcej takich drobnych ości. Zmielone w malakserze nie są już problemem i dodatkowo stanowią źródło wapnia. Najlepiej gdyby była to świeża ryba, ale może też być mrożona. Trzeba tylko odcisnąć z niej nadmiar wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pulpety rybne w sosie chrzanowym-przepis
Składniki na 8szt.
Wywar do gotowania:
- 4 szklanki wody
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 marchewka
- mały korzeń pietruszki
- 0,5 cytryny
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren kolendry
Do rondla wlać wodę. Dodać pokrojone drobno warzywa, plasterki cytryny i przyprawy. Gotować pod przykryciem 20 minut. Przecedzić przez sitko. Odlać 1 szklankę do przygotowania sosu, dodać wino i ponownie zagotować.
Pulpety:
- 300g filetu z karpia bez skóry
- 0,5 kajzerki namoczonej w mleku
- 1 łyżka kaszy manny
- 0,5 cebuli
- 1 surowe białko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz młotkowany z kolendrą
- sól
Kawałki ryby, cebulę oraz odciśniętą z mleka bułkę rozdrobnić malakserem. Dodać kaszę manną, natkę pietruszki i białko. Doprawić solą oraz pieprzem z kolendrą. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie jest ona tak zwarta jak w przypadku pulpetów mięsnych.
Lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki. Opuszczać delikatnie na łyżce cedzakowej do gotującego się wywaru i gotować na maleńkim ogniu przez około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Sos chrzanowy:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wywaru
- 2 łyżki chrzanu
- sól
- pieprz
Roztopić
masło, dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem Dodać chrzan.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cały czas mieszając doprowadzić do
wrzenia. Gotować 2 minuty.
Polać pulpety.
Pulpety rybne w sosie chrzanowym-podobne przepisy
> Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce> Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglana i warzywami
> Klopsiki wieprzowe w sosie grzybowym
Smacznego :)
Aronia
pycha, uwielbiam takie rybne pulpety, ja akurat robię je w koperkowym, ale ten sos też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo pulpetów rybnych jeszcze nigdy nie jadłam a i tego sosu jestem bardzo ciekawa:-)
OdpowiedzUsuńspróbuj, myślę, że będzie Ci smakować :)
Usuń