Te małe migdałowe ciasteczka są bardzo popularne w wielu włoskich regionach. Istnieje kilka odmian. Jedne są miękkie i posypane cukrem inne chrupiące tak jak moje. Proste w wykonaniu. Wystarczy wymieszać ubite z cukrem białko i zmielone migdały. Dodać jeszcze likier lub aromat migdałowy i można piec. Tradycyjne włoskie ciasteczka mają dodatek pestek moreli dla zwiększenia aromatu. Podawane są jako deser ze słodkimi winami lub likierami. Ja uwielbiam je podgryzać do kawy.
ILOŚĆ SZTUK - 30
Ciasteczka amaretti-składniki
Ciasteczka amaretti-składniki
- 250g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
- 1 białko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka likieru Amaretto (może też być aromat migdałowy)
Ciasteczka amaretti-wykonanie
Przygotowanie masy na ciasteczka:
Ubić białko na sztywno. Stopniowo połączyć je z cukrem i miodem, cały czas ubijając do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Przełożyć do zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać, wlewając pod koniec likier migdałowy.
Formowanie i pieczenie:
Z gotowej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lekko spłaszczając. Piec 12 minut w temp. 150°C z włączonym termoobiegiem. Upieczone przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.
Formowanie i pieczenie:
Z gotowej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lekko spłaszczając. Piec 12 minut w temp. 150°C z włączonym termoobiegiem. Upieczone przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.
Ciasteczka amaretti-podobne przepisy
> Ciasteczka fistaszkowe z otrębami na białkach
> Bezy orzechowe
> Bezy kokosowe
> Markizy migdałowe
Smacznego :)
Aronia
Pycha! Podkradam kilka;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasteczka. Często do deserów. Zawsze kupuje gotowe ciasteczka. Chętnie skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńsą takie proste do zrobienia, że warto upiec samemu zamiast kupować :)
Usuń