Ciasteczka amaretti





    Te małe migdałowe ciasteczka są bardzo popularne w wielu włoskich regionach. Istnieje kilka odmian. Jedne są miękkie i posypane cukrem inne chrupiące tak jak moje. Proste w wykonaniu. Wystarczy wymieszać ubite z cukrem białko i zmielone migdały. Dodać jeszcze likier lub aromat migdałowy i można piec. Tradycyjne włoskie ciasteczka mają dodatek pestek moreli dla zwiększenia aromatu. Podawane są jako deser ze słodkimi winami lub likierami. Ja uwielbiam je podgryzać do kawy.



ILOŚĆ SZTUK - 30

Ciasteczka amaretti-składniki

  • 250g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 białko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka likieru Amaretto (może też być aromat migdałowy)

Ciasteczka amaretti-wykonanie

Przygotowanie masy na ciasteczka:
Ubić białko na sztywno. Stopniowo połączyć je z cukrem i miodem, cały czas ubijając do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Przełożyć do zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać, wlewając pod koniec likier migdałowy.

Formowanie i pieczenie:
Z gotowej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lekko spłaszczając. Piec 12 minut w temp. 150°C z włączonym termoobiegiem. Upieczone przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Moje ulubione ciasteczka. Często do deserów. Zawsze kupuje gotowe ciasteczka. Chętnie skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są takie proste do zrobienia, że warto upiec samemu zamiast kupować :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ