Sernik wiśniowy na spodzie Brownies



Sernik wiśniowy na spodzie Brownies


 
     Karnawał zakończyliśmy przepysznym sernikiem na zimno.  To chyba najlepszy  jaki udało mi się do tej pory zrobić. Ciężki wilgotny spód czekoladowy, wiśniowa masa serowa z nutką alkoholową i waniliowa masa z białą czekoladą tworzą jak dla mnie idealną kompozycję. Całość dopełnia dekoracja z bitej śmietany i zagęszczonego syropu wiśniowego. Istna poezja. Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu.


Sernik wiśniowy na spodzie Brownies

Sernik wiśniowy na spodzie Brownies-przepis
Składniki na tortownicę o śr. 22cm

Ciasto na spód:
  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 75g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Za każdym razem masę dokładnie zmiksować przed dodaniem kolejnego. Następnie wlać roztopioną czekoladę. Całość wymieszać mikserem.  Wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30 minut. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w tortownicy.

Wiśniowa masa serowa
  • 350g serka śmietankowego
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki syropu wiśniowego
  • 1 słoik wiśni w alkoholu o poj. 350ml 
  • 50ml likieru wiśniowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75ml zimnej wody

Odsączyć wiśnie na sitku.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Wymieszać oba rodzaje sera. Wlać syrop i likier wiśniowy. Zmiksować. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy serowej  dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać. Wrzucić odsączone wiśnie i ponownie wymieszać. Przelać na czekoladowy spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 2 godziny aby masa zastygła.

Waniliowa  masa serowa
  • 350g serka śmietankowego
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1łyżeczka żelatyny
  • 30ml zimnej wody

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Serek śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Chłodną  żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy serowej  dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę wiśniową. Wyrównać powierzchnię i ponownie wstawić do lodówki aby masa zastygła.

Dekoracja
  • 200ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki syropu wiśniowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej

Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować sernik.
Do małego rondelka wlać syrop wiśniowy i wodę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Postawić na małym ogniu i podgrzewać  do zagotowania cały czas mieszając. Gotować jeszcze około 2 minut. Wystudzić mieszając od czasu do czasu aby nie utworzył się kożuch. Zimną masę przełożyć do worka cukierniczego i wypełnić nią wolne przestrzenie między rozetkami z bitej śmietany.
Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

15 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ