Połączenie kokosa i ananasa jest jednym z moich ulubionych i pojawiało się tu już wcześniej. Był comber „Pina colada” i tort „Pina colada”. Przyszła zatem pora na sernik, taki jak lubię czyli na zimno. Na kruchym kokosowym spodzie o aksamitnej konsystencji dzięki dodatkowi serka ricotta. Z mlekiem kokosowym i nalewką ananasową, którą sama zrobiłam już jakiś czas temu. A wiadomo nalewka im starsza tym lepsza. Polecam go wszystkim miłośnikom tych egzotycznych owoców.
Składniki na tortownicę o śr. 22cm
Kruche ciasto na spód:
- 150g mąki
- 25g zmielonych wiórków kokosowych
- 125g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 duże żółtko
- 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy równej dnu tortownicy i przenieść do formy. Można też wylepić dno tortownicy ciastem, co jest znacznie prostsze. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawić ciasto i piec 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w tortownicy.
- 250g serka śmietankowego
- 250g serka ricotta
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 80g cukru pudru
- 50ml nalewki ananasowej
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 75ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Serek śmietankowy przełożyć do dużej miski. Dodać serek ricotta, cukier puder i nalewkę ananasową. Utrzeć na gładką masę. Wlać mleko kokosowe i połączyć z masą serową. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy serowej. Całość ponownie dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką i wylać na upieczony kruchy spód. Wstawić na godzinę do lodówki.
Dekoracja:
- 1 opakowanie galaretki o smaku Pina colada
- 375ml gorącej wody
- 3 plastry świeżego ananasa (może też być z puszki)
- płatki suszonego kokosa
Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawic do wystudzenia. Lekko tężejącą wylać na zastygniętą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Udekorować pokrojonymi w cząstki plastrami ananasa i płatkami suszonego kokosa.
Sernik „Pina Colada”-podobne przepisy
> Sernik czekoladowo-malinowy> Sernik wiśniowy na spodzie brownies
> Sernik z masłem orzechowym i jabłkami
> Sernik neapolitański
Smacznego :)
Aronia
Uwielbiam ananas ,a w takim serniku musi być wspaniały! Kokos i ananas to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńdla mnie to też zgrane połączenie :)
OdpowiedzUsuń2 moje ulubione rzeczy połączone w jedno - sernik i pina colada :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Uwielbiam serniki ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu idealnie - nie można przejść obok obojętnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada:-)
OdpowiedzUsuńOmg, zaniemówiłem, jest idealny! *.*
OdpowiedzUsuń