Mam jeszcze całkiem spory zapas mrożonych jagód i czas najwyższy pomału je zużyć. W dzisiejszej propozycji jest ich naprawdę dużo, chyba nawet więcej niż samego ciasta. Żeby po upieczeniu tworzyły stabilną warstwę dodałam do nich skrobi kukurydzianej, która pod wpływem temperatury doskonale związała wyciekający z owoców sok. Starałam się tez zachować jak najbardziej naturalny smak, dlatego dosłodziłam je tylko odrobiną cukru. Najlepiej zjeść ją tego samego dnia.
Składniki na okrągłą formę o śr.28cm
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru
- 50g zmielonych otrąb owsianych
- 1 jajko
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło, zmielone otręby, cukier i jajko. Posiekać wszystko nożem i zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno tarty, nawinęłam na wałek i przenieść do formy wysmarowanej masłem. Docisnąć do dna i boków formy. Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.
- 500g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka cukru pudru
Zmrożone jagody wymieszać z cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 180°C. Usunąć papier i kuleczki. Wysypać jagody na podpieczony spód i równomiernie rozłożyć. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Zimne przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.
Tarta z jagodami - podobne przepisy
> Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym
> Tarta truskawkowo-bananowa
> Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą
Smcznego
Aronia
Ale zapachniało latem! :)
OdpowiedzUsuńidealnie Ci wyszła, pychota!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńApetyczna! I ten smak lata, pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jagody a taka tarta zawsze mnie kusi:)
OdpowiedzUsuńzachęcam więc do zrobienia, nie wymaga dużo czasu i pracy :)
UsuńRewelacyjna :) Szkoda, że nie mam jagód.
OdpowiedzUsuń