Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą




        
       Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, ale może jeszcze  uda się je gdzieś kupić. Jeśli nie to przepis przyda się w przyszłym roku. Szczerze jednak zachęcam do poszukiwań bo tarta jest naprawdę pyszna. U mnie jeszcze trochę owoców zachowało się na drzewie bo jest szczelnie owinięte siatką. W pezeciwnym razie już dawno padło by łupem okolicznego ptactwa.

Kruche migdałowe ciasto tym razem wzbogaciłam dodatkiem migdałów podobnie jak słodką bezę na wierzchu. wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję, na którą z całą pewnością warto się skusić.



Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą-przepis
Składniki: Okrągła forma do tarty śr. 28cm

Nadzienie:
  • 1kg dojrzałych wiśni
  • 3 łyżki cukru

Umyć wiśnie, osączyć i wydrylować. Przełożyć je do rondla, wsypać 3 łyżki cukru i wymieszać. Zostawić na ok. 2 godziny aby wiśnie puściły sok. Postawić wówczas rondel na gazie i smażyć wiśnie na średnim ogniu przez 10 minut. Zostawić je do wystudzenia w syropie, a następnie odcedzić na sicie.

Ciasto:
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1 jajko

Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło, zmielone migdały, cukier i jajko. Posiekać wszystko nożem i zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno tarty, nawinąć na wałek i przenieść do formy wysmarowanej masłem. Docisnąć do dna i boków formy. Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. 

Beza:
  • 6 białek
  • 225g cukru
  • 100g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ubić schłodzone białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, aż powstanie bardzo gęsta, sztywna piana. Wsypać do niej zmielone migdały z mąką i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temp. do 160°C.  Usunąć groch i papier, a na ciasto wyłożyć odsączone wiśnie. Przykryć je masą bezową robiąc łyżką delikatne wgłębienia. Wstawiłam z powrotem do piekarnika na 30 minut. 
Przed wyjęciem z piekarnika dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy beza jest dostatecznie chrupiąca, jeśli nie można ją jeszcze zostawić na 5-10 minut. 
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

12 komentarze:

  1. wiśnie i beza do zdecydowanie dobre połączenie! a w formie tarty jeszcze bardziej kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałek...dwa kawałki..a co mi tam całą! Pysznie to wygląda, moje ulubione połączenia!

    Pozdrawiam i zapraszam do Mnie:
    http://simplydelicious.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też uwielbiamy tę tartę:) dziękuje za zaproszenie:) pozdrawiam

      Usuń
  3. Super połączenie, piękna tarta
    Zapraszam do mnie ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna! Zapraszamy na konkurs: http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/

    OdpowiedzUsuń
  6. wiśnia i beza, połączenie dla mnie lekko kwaśne i słodkie

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ