Miały być na konkurs. Poświęciłam im dużo czasu i uwagi, bo chciałam je wykonać z niezwykłą starannością. I nici z tego. Zapomniałam, że na zdjęciu musi być słoiczek z kawą. Gdy mi się przypomniało po ciastkach pozostało już tylko wspomnienie. Włożony trud jednak się opłacił, bo ciastka wyszły przepyszne. Jest z nimi trochę zabawy. Można jednak rozłożyć pracę na etapy. Ja ciasto i galaretkę malinową zrobiłam wieczorem, a resztę następnego dnia. Gotowe ciastka najlepiej zjeść od razu. Kruche ciasto na spodzie zbyt długo trzymane w lodówce stwardnieje.
Ciastka malinowe-przepis
Składniki na 6szt.
Kruchy spód czekoladowy:
- 22g kakao
- 180g mąki
- 35g cukru pudru
- 110g masła
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka lodowatej wody
Przesiac do miski mąkę, kakao i cukier puder. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać wszystko do uzyskania drobnej kaszki. Dodać żółtko i lodowatą wodę. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Umieścić w naczyniu z pokrywką i wstawić na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 24x 16cm. Nawinąć na wałek i przenieść do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto nakłuć widelcem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C . Wystudzić w formie. Z zimnego ciasta wyciąć foremką sześć kółek o średnicy 7,5cm.
Galaretka malinowa:
- 75g musu malinowego
- 1 łyżeczka syropu malinowego
- 1 płaska łyżeczka do kawy agaru (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
Do małego rondelka wlać mus malinowy i syrop. Dodać agar i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Gotować 2 minuty. Lekko przestudzić i wylać do formy na mini muffinki. Zostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki.
Mus malinowy:
- 60g musu malinowego
- 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka syropu malinowego
- 5g żelatyny w listkach
- 80g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- 180g śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
Do małego rondelka wlać mus malinowy i świeży sok z pomarańczy. Postawić na ogniu i podgrzewać do zagotowania. Zestawić, dodać odciśniętą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serkiem mascarpone. Dodać syrop malinowy, a następnie mus malinowy z żelatyną. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć mus malinowy do silikonowych foremek na muffiny napełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzchu położyć krążek z galaretki malinowej i zalać pozostałym musem. Wstawić na godzinę do zamrażarki.
Dekoracja:
- 16g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 6 malin
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego i dokładnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej olejem foremki na mini muffinki napełniając do wysokości ok. 2mm. Wstawić na pół godziny do zamrażarki.
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka marmolady malinowej
Krążki z kruchego ciasta czekoladowego posmarować cieniutką warstwą marmolady malinowej. Położyć na nich zastygnięty mus malinowy i delikatnie usunąć silikonowe foremki. Na wierzchu położyć czekoladowe kółka. Na nich ułożyć maliny i przybrać listkiem melisy.
Do czasu podania trzymać w lodówce.
Ciastka malinowe - podobne przepisy
> Torciki czekoladowo-kawowe z wiśniami> Ptysie z bitą śmietaną
> Egzotyczny torcik z kremem ryżowym
> Tarteletki z winogronami i figami
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają pięknie na pewno bardzo pracochłonne
OdpowiedzUsuńw sumie to nie za bardzo, tak jak pisałam można je robić etapami :)
Usuńpiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńa smak ciasteczek musi być nieziemski :)
Pozdrawiam
dziękuję :) zniknęły błyskawicznie, to chyba tak :)
UsuńPiękne napewno by wygrały:)
OdpowiedzUsuńtego nie jestem taka pewna, ale zawsze byłaby jakaś szansa :)
UsuńAniu wspaniałe zdjęcia! bo ciacha na pewno są smaczne! ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWyglądają idealnie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńA co do słoika, to da się na to zaradzić, można postawić go gdzieś na końcu stolika, lub bliżej, a przecież nie musi znajdować się cały, można wykadrować tak, aby widoczna była środkowa część słoika z napisem, nie musi być ujęty po samą nakrętkę :D
OdpowiedzUsuńto prawda :) dobry fotograf nie miałby takich dylematów :) Twój komentarz nasunął mi pewien pomysł :) zrobię kawie oddzielne zdjęcie i połączę z tymi co mam. Coś jak kolaż :) może się uda :) dzięki :)
UsuńCzysta elegancja :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMam pytanie dotyczące musu malinowego :). Robi go Pani z mrożonych malin czy posiada gotowy? Ciastka wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńposiadam własny, który sama robię na zimę :) Przepis na ten mus znajduje się na moim drugim blogu http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2013/08/mus-malinowy.html :) podlinkowałam dla ułatwienia w przepisie:) Można go oczywiście zrobić również z mrożonych malin :)
Usuń