Mus malinowy



Mus malinowy


 
     Zdecydowanie mniej słodki od domowego soku, a za to bardziej gęsty. Gdy zawita jesienna szaruga przyda na się na rozgrzewkę i pomoże przegonić wstrętne choróbsko. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów i naleśników. Warto zaopatrzyć w niego naszą spiżarnię. Pracy przy nim niewiele, a pożytek ogromny. Niestety zbyt długo przechowywany traci swój intensywny kolor.


Mus malinowy

Mus malinowy - przepis

Składniki na 3 buteleczki o poj. 300ml każda
  • 2 pojemniczki malin (ok. 1kg)
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny

Maliny lekko miksujemy i przecieramy przez sito. Pestki wyrzucamy, a powstały mus  zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gorący wlewamy do czystych, wyparzonych buteleczek. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Gdy wystygnie wynosimy do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Mus malinowy - podobne przepisy
Mus jagodowy
Mus śliwkowy z rumem
Mus mirabelkowy

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ