Chociaż kalendarzowe lato dopiero za miesiąc za oknem piękna pogoda i żar się z nieba leje. Przychodzi nam wtedy ochota na lekkie zimne desery. I taką właśnie propozycję mam dziś dla moich czytelników. Lekki torcik jagodowo-malinowy. Przygotowałam go dla mojej mamy z okazji Dnia Matki. Biszkopt na spód upiekłam sama, ale można z powodzeniem użyć gotowych okrągłych biszkoptów.
Chciałam, zaskoczyć moją mamę czymś nowym i efektownym. Pomyślałam , żeby bok tortu ozdobić kwadratami z galaretki. Było to łatwiejsze do zrobienia niż sądziłam. Jeżeli nie macie takiej foremki, możecie zrobić zamiast kwadratów kółka. Wnętrze tortu stanowi malinowa masa śmietanowo-jogurtowa z owocami. Wierzch tortu polałam galaretką jagodową z owocami. Jutro idę z nim do mojej mamy, ciekawe czy jej się spodoba.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Lekki torcik jagodowo-malinowy-składniki
Biszkopt
- 2 jajka
- 50g cukru pudru
- 60g mąki tortowej
- 50g stopionego masła
Jagodowe kwadraty z galaretki
- 1 galaretka jagodowa
- 1 szklanka gorącej wody
Masa śmietanowo-jogurtowa
- 2 galaretki malinowe
- 250ml gorącej wody
- 400ml śmietany kremowej o zaw. tł. min 30%
- 350g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru pudru
- 125g jagód
- 100g malin
Dekoracja
- 1 galaretka jagodowa
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 125g jagód
- 50g malin
Lekki torcik jagodowo-malinowy-wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dosypując stopniowo cukier puder ubijać dalej do momentu gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać.
Pieczenie:
Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 26cm. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić w tortownicy. Zimny biszkopt wyjąć z tortownicy, przełożyć na deskę, zdjąć papier i przyciąć do średnicy ok. 23cm.
Przygotowanie galaretek jagodowych:
Przygotowanie galaretek jagodowych:
Zawartość opakowania wsypać do dużego kubka i zalać 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Silikonową foremkę z kwadratowymi gniazdami o boku około 4cm posmarować cieniutko olejem i zalać galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia
Przygotowanie masy śmietanowo-jogurtowej:
Przygotowanie masy śmietanowo-jogurtowej:
Galaretki zalać 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
Opłukać owoce na sicie i zostawić do odsączenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jogurt grecki utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodawać porcjami bitą śmietanę, a następnie wlewać cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodać osączone owoce i delikatnie wymieszać.
Montaż:
Wokół biszkoptu zapiąć obręcz tortownicy. Bok tortownicy posmarować od wewnątrz delikatnie masłem i przykleić paski folii rantowej lub aluminiowej. Wyjąć z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przykleić do folii w równych odstępach. Przelać do tortownicy masę śmietanowo-jogurtową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.
Montaż:
Wokół biszkoptu zapiąć obręcz tortownicy. Bok tortownicy posmarować od wewnątrz delikatnie masłem i przykleić paski folii rantowej lub aluminiowej. Wyjąć z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przykleić do folii w równych odstępach. Przelać do tortownicy masę śmietanowo-jogurtową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.
Dekoracja:
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do wystudzenia. Umyć i odsączyć na sicie owoce.
Do tężejącej galaretki dodać umyte owoce i wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Gdy masa dobrze zastygnie zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić paski folii. Przełożyć na talerz. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Lekki tort jagodowo-malinowy-podobne przepisy
> Malinowy tort makowo-ryżowy (bez glutenu i laktozy)
> Torcik czekoladowy z wisniami na spodzie z andrutów
> Torcik śmietankowy "Margarita"
> Tort jabłkowy
Smacznego :)
Aronia
Ale pięknie to wymyśliłaś;)))
OdpowiedzUsuńchciałam żeby było inaczej niż zwykle :)
Usuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńprzepiękne te okienka :) w ogóle całość świetnie wyszła! masz talent :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, lubię to robić :) chyba mogłabym być cukiernikiem :)
Usuńjest przesliczny i przeapetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda fantastycznie - bardzo oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWow..wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuń