Kakaowe kruche ciasto, czekoladowa masa serowa, wiśnie i bita śmietana. Połączyłam te wszystkie pyszne elementy w całość i uzyskałam wyśmienite serniczki, które nazwałam „Czarny las”.
Są niezwykle delikatne. Kruche ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest wilgotna i puszysta. Do tego kwaśne wiśnie i słodka śmietana. I jeszcze odrobina płatków czekoladowych do dekoracji. Naprawdę trudno im się oprzeć. Po degustacji wszyscy zadawali mi jedno pytanie. Dlaczego zrobiłam ich tak mało?
ILOŚĆ SZTUK - 12
Mini serniczki „Czarny las” - składniki
Mini serniczki „Czarny las” - składniki
Kruche ciasto:
- 100g mąki
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 45g mąki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
- 15g kakao w proszku
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 150g sera śmietankowego
- 200g serka mascarpone
- O,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
Kisiel wiśniowy:
- 250g wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (płaskiej)
- 50ml zimnej wody
Dekoracja:
- 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
- 1 łyżka płatków czekoladowych
Przygotowanie kruchego ciasta:
Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać żółtko, mąkę migdałową i pszenną oraz kakao. Wymieszać do połączenia składników. Utworzyć z ciasta kulkę. Włożyć do naczynia z pokrywką i włożyć na 30 minut do lodówki. Metalową foremkę do muffinek posmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm. Wyciąć kółka o średnicy 8cm i włożyć je w zagłębienia foremki. Lekko docisnąć do dna i boków. Formę wstawić do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
Utrzeć serek mascarpone z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę rozłożyć równomiernie do wyłożonych ciastem wgłębień foremki.
Pieczenie:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone serniczki lekko przestudzić, a następnie wyjąć, delikatnie bo ciasto jest bardzo kruche, na kratę kuchenną.
Pieczenie:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone serniczki lekko przestudzić, a następnie wyjąć, delikatnie bo ciasto jest bardzo kruche, na kratę kuchenną.
Serniczki najpierw w trakcie pieczenia urosną, a potem podczas studzenia opadną tworząc wgłębienia dla wiśni.
Aby łatwiej było wyjąć serniczki z formy po upieczeniu można przyciąć wąskie paski papieru do pieczenia i włożyć je w otwory formy. Powinny wystawać tak aby później można było za nie złapać i wyjąć upieczone serniczki.
Przygotowanie kisielu wiśniowego:
Podgrzać wiśnie z cukrem na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Wlać do gotujących się wiśni cały czas mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty. Lekko przestudzić i rozłożyć kisiel do babeczek. Zostawić do wystudzenia.
Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć porcje śmietany na każdą babeczkę. Posypać płatkami czekoladowymi.
Mini serniczki „Czarny las” - podobne przepisy
> Babka "Czarny las"
> Sernik "Czarny las"
> Tort Szwarcwaldzki
> Mini serniczki z mango
Smacznego :)
Aronia
Pychota :). Zapisuje do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńJakie eleganckie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńpiękne :) oryginalna forma serniczków :)
OdpowiedzUsuń