Jeden z moich ulubionych dżemów zaraz po truskawkowym. Do tej pory robiłam go w tradycyjny sposób czyli przez długotrwałe smażenie. Zapragnęłam jednak mieć dżem z całymi owocami, z mniejszą ilością cukru niż to robię zazwyczaj i bez środka konserwującego.
Większość moich dżemów robiona jest na cukrze żelującym 1:1 z uwagi na alergię chłopców. Niestety są bardzo słodkie. W przypadku czarnej porzeczki, która naturalnie zawiera dużo pektyn, postanowiłam zmniejszyć ilość cukru żelującego i zastąpić go musem z przecieranych owoców. Dżem wyszedł intensywny w smaku, bardzo ciemny i pyszny.
Dżem z czarnej porzeczki-składniki
- 1kg czarnej porzeczki (same owoce)
- 0,5 kg przecieru z czarnej porzeczki
- 0,8kg cukru
Dżem z czarnej porzeczki-wykonanie
Porzeczki przebrać, umyć, osączyć na sicie i usunąć szypułki. Wsypać do dużego rondla. Wlać przecier z porzeczek i wsypać cukier. Wymieszać i odstawić na min. 4 godziny. Następnie postawić na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, często mieszając zwłaszcza na początku. Gotować na średnim ogniu 10-15minut do momentu gdy kropla dżemu wylana na zimny talerzyk zastyga. Wówczas przelać go do czystych, wyparzonych słoików i zaraz mocno zakręcać. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wynieść do chłodnej piwnicy.
Dżem z czarnej porzeczki-podobne przepisy
> Galaretka z czarnej porzeczki na surowo
> Likier z czarnej porzeczki
> Dżem z ciemnych winogron
> Dżem wiśniowy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz