W nocy jeszcze mi się nie śnią, ale gdy zamykam oczy to je widzę, obsypane ciemnymi, soczystymi owocami. W ciągu ostatniego tygodnia przerobiłam ich tyle, że zaczyna brakować miejsca w mojej spiżarni. A wszystko po to by mieć później pyszną nalewkę do nasączania tortów, kompot do obiadu, frużelinę do deserów i aromatyczne owoce do ciast. Stąd też między innymi taka moja mała aktywność ostatnio na blogu. Chłopcy zaczęli się jednak mocno domagać czegoś słodkiego i obowiązkowo czekoladowego. Musiałam wygospodarować chwilę by zaspokoić ich apetyt.
Wieczorem zagniotłam ciasto, a dziś z samego rana upiekłam kruche babeczki. Wypełniłam je musem z gorzkiej czekolady i soczystą, kwaskowatą wisienką. Posypałam delikatnie różowym cukrem. Wrażenia smakowe trudno opisać słowami. Powiem tylko, że jedzenie ich to rozkosz dla podniebienia.
ILOŚĆ SZTUK - 20
Kruche babeczki z musem czekoladowym i wisienką - składniki
Kruche babeczki z musem czekoladowym i wisienką - składniki
Kruche ciasto
- 250g mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 70g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Mus czekoladowy
- 250ml śmietanki kremowej o zawartości tł. min 30%
- 150g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
- 2 łyżki soku wiśniowego lub likieru w wersji dla dorosłych
- 0,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka zimnej wody
Dekoracja
- 20 Wiśni nadwiślanek ChNP
- różowy cukier błyszczący
Kruche babeczki z musem czekoladowym i wisienką - wykonanie
Przygotowanie kruchego ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i żółtka. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Pieczenie:
Pieczenie:
Metalowe foremki do babeczek wysmarować dokładnie masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Odstawić do przestudzenia.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Odstawić do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Przed ubiciem śmietanę należy dobrze schłodzić. Ja wstawiam ją do zamrażarki na 15 minut, a naczynie, w którym będę ją ubijać do lodówki.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Do ubitej na sztywno śmietany wlewać cienkim strumieniem chłodną czekoladę, cały czas ubijając. Gdy oba składniki dobrze się połączć dodać sok wiśniowy i rozpuszczoną żelatynę, wcześniej wymieszaną z jedną łyżeczką musu dla wyrównania temperatury. Całość delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcję musu do każdej babeczki.
Dekoracja:
Na środku kłaść po jednej wisience. Wstawić do lodówki na 15 minut aby mus lekko stężał. Przed podaniem posypać różowym cukrem.
Kruche babeczki z musem czekoladowym i wisienką - podobne posty:
> Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami
Smacznego :)
Aronia
Nie wiem jak ty piekłaś te babeczki ale sa niemalże jak z profesjonalnej cukierni.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) dużo piekę więc nabrałam wprawy, ot cała tajemnica :)
UsuńMmm, coś cudownego :) Wiśnie i ciemna czekolada to duet doskonały :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :)
Usuńmałe cudeńka :) aż szkoda jeść!
OdpowiedzUsuń