Jabłka grójeckie to ponad 40 odmian tych owoców pochodzących z regionu grójeckiego między innymi Gala, Gloster, Idared, Lobo, Ligol uprawianych w największym sadzie Europy zlokalizowanym w okolicy Grójca. Jego początki sięgają XVI wieku, kiedy to królowa Bona otrzymała tu ogromne połacie ziemi i postanowiła przeznaczyć je na królewski sad. . Owoce te posiadają charakterystyczny mocny rumieniec, wynikający z wyższej o 5% zawartości barwników pod skórką oraz kwasowość wyższą od przeciętnej dla danej odmiany średnio o 5 %.
Trójniak to miód pitny powstały w wyniku fermentacji rozcieńczonego wodą miodu pszczelego (1 część miodu i 2 części wody). Musi zawierać 12-15% alkoholu, a jego czas leżakowania nie może być krótszy niż rok. Jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, sosów, marynat i drinków.
Oba te produkty wykorzystałam do nadzienia w dzisiejszych tartach. Muszę szczerze przyznać, że podbiły moje serce. Aromatyczne, bardzo soczyste i słodkie. Z chrupiącymi kawałkami soczystych, kwaskowatych jabłek i egzotycznymi dodatkami w postaci skórki pomarańczowej, migdałów i kokosa.
ILOŚĆ SZTUK - 4
Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem - składniki
Kruche ciasto
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 50g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie
- 200ml trójniaku GTS
- 200ml wody
- 2 łyżki cukru
- 4 jabłka grójeckie ChOG
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 6 łyżek drobno zmielonych migdałów
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Dekoracja
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 4 plasterki pomarańczy
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- świeże listki mięty
Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem - wykonanie
Przygotowanie kruchego ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i dużym nożem posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać żółtko, cukier i śmietanę. Szybko zagnieść miękkie plastyczne ciasto.
Pieczenie:
Przygotować cztery foremki do mini tart o średnicy 12cm z wyjmowanym dnem. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą porcję rozwałkować na koło o większej średnicy niż foremka tak, aby starczyło również na wylepienie boków. Delikatnie przenieść do wysmarowanych masłem foremek. Docisnąć do dna i boków. Spód nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Pieczenie:
Przygotować cztery foremki do mini tart o średnicy 12cm z wyjmowanym dnem. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą porcję rozwałkować na koło o większej średnicy niż foremka tak, aby starczyło również na wylepienie boków. Delikatnie przenieść do wysmarowanych masłem foremek. Docisnąć do dna i boków. Spód nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Do rondelka wlać trójniak i 150ml wody. Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do gorącego syropu razem ze skórką pomarańczową. Gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z pozostałą wodą i wlać do jabłek, uważając by nie zrobiły się grudki. Podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z ognia, chwilę przestudzić i wymieszać ze zmielonymi migdałami. Masę rozłożyć równomiernie na przygotowane kruche spody.
Pieczenie:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25 minut. Wystudzić na kracie kuchennej i wyjąć z foremek.
Pieczenie:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25 minut. Wystudzić na kracie kuchennej i wyjąć z foremek.
Dekoracja:
Dżem pomarańczowy lekko podgrzać i posmarować nim wierzch tart. Udekorować wiórkami kokosowymi, plasterkami pomarańczy i świeżymi listkami mięty.
Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem - podobne przepisy
> Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
> Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają po prostu przepysznie. ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWyglądają tak elegancko i dostojnie! Jak deser w najlepszej restauracji. Cudo! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i z pewnością smaczne :-)
OdpowiedzUsuńWręcz idealne! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za wszystkie komentarze :)
OdpowiedzUsuń