Ten przepis dość długo czekał na publikację, ale zawsze coś stało na przeszkodzie . Najpierw wyjazd do SPA, potem konkurs sałatkowy i w końcu sezon truskawkowy dobiegł końca. Miałam go zostawić na przyszły rok, ale w czwartek na targu zobaczyłam jeszcze pełne łubianki truskawek. Pomyślałam, że mimo wszystko opublikuję go bo może komuś jednak się przyda. Upałów jak na razie nie ma , ale mają podobno być w przyszłym tygodniu.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym-składniki
- 500g truskawek
- 1 awokado
- 50g niebieskiego sera pleśniowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny
- sól
- biały pieprz
Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym-wykonanie
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać. Jedną ćwiartkę skropić sokiem z cytryny i odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić na kawałki i zmiksować razem z truskawkami i wodą. Doprawić octem balsamicznym, sokiem cytrynowym, szczyptą soli i białego pieprzu. Przelać do miseczek. Udekorować pokrojonym w kostkę awokado i niebieskim serem pleśniowym.
Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz