Jabłkowo-gruszkowy tort jesienny




    
   Chociaż do kalendarzowej jesieni zostało jeszcze trochę czasu, u mnie na blogu już jesienne smaki. Schowałam je wszystkie w przepysznym torcie. A jest ich naprawdę sporo jak na jedno ciasto: marchew, orzechy laskowe, jabłka i gruszki. Wszystko okraszone szczyptą wanilii, cynamonu i pomarańczy. Wszystkie smaki świetnie się zgrały tworząc ciekawą kompozycję.
Orzechowo-marchewkowe biszkopty nasączone likierem pomarańczowym przełożone są  waniliową masą jabłkowo-gruszkową i masą serowo-śmietankową z nutą cynamonu. Tort jest lekki, mało słodki i soczysty. Z pewnością jeszcze przynajmniej raz go  upiekę tej jesieni.



ILOŚĆ PORCJI: 16-18

Jabłkowo-gruszkowy tort jesienny-składniki

Biszkopt
  • 6 jajek
  • 125g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 100g startej na drobnej tarce marchewki
  • szczypta soli
  • 50ml likieru pomarańczowego

Masa jabłkowo-gruszkowa
  • 750ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek i gruszek 
  • 75g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki

Masa serowo-śmietankowa
  • 500g serka śmietankowego
  • 200g śmietanki kremowej 30%tł.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 25ml zimnej woda

Dekoracja
  • 400ml śmietanki kremowej 36%tł.
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 25g orzechów laskowych
  • 1 jabłko

Jabłkowo-gruszkowy tort jesienny-wykonanie

Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze 2-3 minuty. Zmniejszyć prędkość robota na minimalną i delikatnie połączyć ubitą pianę najpierw z żółtkami, a następnie z tartą marchewką.
Wymieszać zmielone orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową.

Pieczenie:
Przygotować dwie tortownice o średnicy 26cm. Jedna z nich powinna mieć wysoki brzeg. Spód każdej z nich wyłożyć papierem do pieczenia.
Podzielić ciasto na pół i przelać do dwóch wcześniej przygotowanych tortownic. Każdą porcję piec 30minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie. Zimne nasączyłam równomiernie likierem pomarańczowym.

Przygotowanie masy jabłkowo-gruszkowej:
Obrać jabłka i gruszki. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć owoce na tarce o grubych oczkach.
Odmierzyć 100ml soku jabłkowo-gruszkowego. Wsypać do niego budyń waniliowy oraz skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Pozostały sok zagotować razem z cukrem. Wlać cienkim strumieniem rozmieszany budyń cały czas mieszając aby nie utworzyły się kłaczki. Podgrzewać do ponownego zagotowania. Zestawić z ognia i dodać starte owoce. Dokładnie wymieszać.
Podzielić masę na pół i przełożyć na wystudzone blaty biszkoptowe pozostające cały czas w tortownicach. Odstwić do wystudzenia. Gdy masa dobrze zastygnie z niższej tortownicy zdjąć obręcz.

Przygotowanie masy serowo-śmietankowej:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek twarogowy z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z serkiem. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 1 łyżką masy serowo-śmietanowej dla wyrównania temperatury i dopiero wlać do pozostałej masy. Dobrze wymieszać. Połowę masy wylać na biszkopt z warstwą jabłkowo-gruszkową umieszczony w tortownicy z wysokim brzegiem. Przykryć drugim biszkoptem, również pokrytym masą jabłkowo-gruszkową. Lekko docisnąć. Przełożyć pozostałą część masy serowo-śmietanowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić tort na noc do lodówki aby dobrze zastygł.

Dekoracja:
Na drugi dzień ostrym nożem oddzielić tort od obręczy tortownicy. Ostrożnie ją zdjąć.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć cztery łyżki  śmietany do worka cukierniczego z końcówką do dekoracji, a resztą posmarować wierzch i boki tortu.  Ozdobić pozostałą śmietaną, plasterkami jabłka i uprażonymi na suchej patelni posiekanymi orzechami laskowymi.  

Jabłkowo-gruszkowy tort jesienny-podobne przepisy

>Tort marchewkowy z marmoladą dyniowo-jabłkową i kremem kokosowym
>Tort jabłkowy
> Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym
> Mufinki jabłkowo-pomarańczowe

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

10 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie :) na pewno wypróbuję ten przepis :) zwłaszcza, że zaciekawiła mnie ta masa z dodatkiem serka almette.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to właśnie ten serek był inspiracją do powstania tego tortu :)

      Usuń
  2. Boski :) Wygląda po prostu wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku! To jest mistrzostwo świata! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ostatnio ten tort na urodziny męża. Wszyscy byli zachwyceni! Dodam, że nie jestem ekspertem w pieczeniu - to był mój trzeci tort w życiu :) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się ogromnie, że tort smakował i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  5. muszę przetestować przepis na swoje imieniny :) tort w przekroju wygląda bardzo ciekawie i smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że się uda i wszystkim będzie smakował :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ