To już chyba ostatnie jeżyny w tym roku. Z moich krzaczków zerwałam w niedzielę resztę owoców. Szkoda, bo tyle jeszcze chciałam z nimi upiec ciast. Trzeba będzie poczekać do następnego sezonu. Tylko czy ja do tego czasu będę pamiętać co chciałam upiec? Pewnie nie. A co upiekłam tym razem? Pyszną owsianą tartę z masą budyniową i oczywiście jeżynami.
ILOŚĆ PORCJI: 16-18
Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową-składniki
Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową-składniki
Kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 100g zmielonych płatków owsianych
- 200g masła
- 75g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żóltka
Masa budyniowa
- 500ml śmietanki o zaw. tł. 18%
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
Kruszonka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 20g stopionego masła
Dodatkowo
- 500g świeżych jeżyn
- Cukier puder do posypania
Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową-wykonanie
Jezyny opłukac na icie pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć.
Przygotowanie kruchego ciasta:
Wymieszać na stolnicy mąkę ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajko i żółtka. Posiekać wszystko nożem i zagnieść szybko kruche, elastyczne ciasto.
Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż dno formy. Nawinąć na wałek i delikatnie przenieść do formy. Docisnąć do dna i boków. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotowanie masy budyniowej:
Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż dno formy. Nawinąć na wałek i delikatnie przenieść do formy. Docisnąć do dna i boków. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotowanie masy budyniowej:
Proszek budyniowy rozrobić w 100ml śmietanki. Resztę śmietanki wlać do rondelka. Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie całość zagotować. Zestawić z ognia i lekko przestudzić.
Przygotowanie kruszonki:
W miseczce wymieszać mąkę z płatkami owsianymi i cukrem. Dodać roztopione masło i wymieszać, aż utworzą się grudki.
Pieczenie:
Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki. Nakłuć je widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć ziarenkami grochu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę budyniową. Wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej jeżyny (wcześniej opłukane i odsączone na sicie). Posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczoną tartę wystudzić w formie. Zimną posypać cukrem pudrem.
Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową-podobne przepisy
> Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
> Ciasto jeżynowe z pianką
> Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym
> Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą
Smacznego :)
Aronia
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTeż się zajadam jeżynami w tym roku :)
bardzo dobra jest ta tarta....tylko ja zrobilam z jagodami bo akurat mialam zamrozone.i nie dalam platkow owsianych tylko normalne kukurydziane....ale bardzo smaczne wyszlo.super przepis:):)
OdpowiedzUsuńw ilu stopniach trzeba ciasto piec??
OdpowiedzUsuńja piekę w 180st.C, ale wszystko zależny od piekarnika. Proszę upiec w takiej temperaturze w jakiej zazwyczaj jest pieczone ciasto :)
Usuń