W końcu udało mi się znaleźć trochę czasu na blogowe sprawy. Zasiadam przed laptopem i przeglądam zdjęcia, które robiłam w przedświątecznej gorączce i których nie udało się opublikować. Niestety z przykrością muszę przyznać, że u mnie to już norma. Czas świątecznych przygotowań to dla mnie okres bardzo intensywnej pracy, a w tym roku z powodu wielu zleceń mocno zaniedbałam swój dom i tej pracy było znacznie więcej bo doszły gruntowne porządki. Zdążyłam jednak wszystko ogarnąć w porę, a ostatni przedświąteczny tydzień spędziłam w kuchni piekąc i gotując. Powstało wiele nowości, które wprawdzie udało się uwiecznić na zdjęciach ale na pisanie postów nie miałam już siły. Zostałam więc po świętach z wieloma przepisami w świątecznej stylizacji. I tak się zastanawiam publikować je czy nie….
Przeglądam kartki z notatkami. Trzeba
będzie z tym zrobić porządek by się gdzieś nie zagubiły. Na razie robię wstępną
segregację. Te zdecydowanie będą musiały poczekać do następnych świąt, ale ten
tort marchewkowy można upiec również na inną okazję. U nas akurat był na Nowy
Rok bo mieliśmy taką małą rodzinną uroczystość. Wszystkim bardzo smakował więc byłoby
szkoda gdyby cały rok przeleżał w szufladzie. Odkładam resztę notatek do
zeszytu i zostawiam tę z przepisem na tort. Wyciągam laptop i zabieram się za
pisanie…
ILOŚĆ PORCJI - 8-10
Tort marchewkowy z marmoladą dyniowo-jabłkową i kremem kokosowym - składniki
Tort marchewkowy z marmoladą dyniowo-jabłkową i kremem kokosowym - składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 200g brązowego cukru
- 150g oleju rzepakowego
- 280g mąki pszennej
- 200g startej marchewki
- 65g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 200g masła
- 300g serka śmietankowego w temp. pokojowej
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka drobno zmielonych wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 słoiczek marmolady dyniowo-jabłkowej
- 1 róża z białej czekolady do dekoracji
Tort marchewkowy z marmoladą dyniowo-jabłkową i kremem kokosowym - wykonanie
Przygotowanie ciasta i pieczenie:
Każde wystudzone ciasto przekroić w poziomie na pół aby uzyskać cztery blaty.
Przygotowanie kremu:
Miękkie masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać porcjami serek śmietankowy i
roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i
całość dokładnie wymieszać.
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i ubijać przez chwilę na najwyższych obrotach.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do masy razem z ekstraktem waniliowym i startą marchewką. Dokładnie wszystko wymieszać. Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy o średnicy 18cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Lekko przestudzić i wyjąć z tortownicy. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Złożenie:
Każdy blat ciasta posmarować
cienką warstwą marmolady i kremu. Ułożyć jeden na drugim. Resztą kremu
posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować wg uznania. U mnie była to róża z
białej czekolady. Jak ją wykonać możecie zobaczyć na tych filmikach:
Tort marchewkowy z marmoladą dyniowo-jabłkową i kremem kokosowym - podobne przepisy:
> Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami
> Tort orzechowy z kremem truflowym
> Tort "Pijana śliwka"
> Staroświecki tort piernikowy z marcepanem
>Tort orzechowy z kremem kakaowym
> Węgierski tort makowy
> Tort piernikowy bez pieczenia
Smacznego :)
Aronia
Śliczny i pewnie bardzo dobry😁 ja te świąteczne przepisy, których nie zdążyłam zostawiam na następne święta. Mam gotowe w razie takiej gorączki😉
OdpowiedzUsuńTeż tak kiedyś robiłam ale po roku dochodziłam do wniosku, że zdjęcia są okropne i się nie nadają. Mam kilka takich przepisów co od lat czekają na publikację tylko zdjęcia trzeba powtorzyć :)
UsuńWygląda świetnie i jestem przekonany że tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńProszę publikować wszystkie przepisy, piecze i gotuje Pani wspaniale, a ja w miarę moich umiejętności korzystam z przepisów. Pozdrawiam Madalenia
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za te miłe słowa i cieszę się, że korzysta Pani z moich przepisów. To bardzo motywuje do dalszej pracy :)
UsuńPrawdziwy król wśród tortów!
OdpowiedzUsuńGdyby mógł czytać toby się ucieszył :)
Usuń