Dopracowanie tego przepisu trochę trwało, ale warto było poświęcić mu ten czas bo wyszło bardzo dobre. W poprzedniej wersji użyłam do przygotowania masy budyniowej mleka i skrobi ziemniaczanej, a ciasto przygotowałam z dodatkiem całego jajka. To nie był dobry pomysł, bowiem warstwa ciasta pod śliwkami rozmiękła, a budyń się trochę rozjechał po pokrojeniu. Po zamianie składników wszystko jest w porządku. Ciasto trzyma formę, dobrze się kroi i nie jest przesłodzone.
ILOŚĆ PORCJI - 20
Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą - składniki
Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą - składniki
Ciasto:
- 300g mąki
- 150g masła
- 80g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kakao
- około 400g śliwek
Masa budyniowa:
- 5 żółtek
- 120g cukru
- 750ml śmietanki 18%
- 90g skrobi kukurydzianej
Beza:
- 4 białka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Do dzieży miksera wsypać mąkę, cukier i kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka. Wyrabiać mieszadłem dopóki ciasto nie utworzyło kuli. Odkroić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Przygotowanie masy budyniowej:
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię kukurydzianą i podgrzaną do temperatury około 50°C śmietankę. Dokładnie wymieszać. Postawić garnek na gazie i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia.
Przygotowanie bezy:
Przygotowanie bezy:
Umieścić białka w misie miksera. Ubijać do otrzymania sztywnej piany. Wówczas cały czas ubijając dodawać powoli cukier, łyżka po łyżce. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Na koniec wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać na wolnych obrotach. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm.
Pieczenie:
Blaszkę o wymiarach 22x27cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tarce z dużymi otworami, pokrywając nim równomiernie dno. Delikatnie docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę budyniową. Zetrzeć na nią pozostałe ciasto. Rozłożyć na nim połówki śliwek (wcześniej umytych i wypestkowanych) skórką do dołu. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Po tym casie wyjąć ciasto z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160°C. Wycisnąć na wierzch ciasta bezowe kuleczki, jedna obok drugiej. Ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
Wystudzić i pokroić na porcje.
Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą - podobne przepisy
> Orzechowa szarlotka z bezą
> Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami
> Tarta migdałowa z wiśniami i bezą
> Placek śliwkowy z migdałami
Smacznego :)
Aronia
Wygląda przecudnie ! Muszę takie upiec ! Alicja
OdpowiedzUsuńpolecam, nie pożałujesz :)
UsuńAle ładnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń*chrup *chrup i porywa jeden kawałek :D
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńPięknie podane! :)
OdpowiedzUsuńZachwycające! :)
OdpowiedzUsuńA ja zamiast śliwek dałam gruszki i jabłko... Właśnie stygnie :-)
OdpowiedzUsuńna pewno będzie pysznie :)
UsuńAle cudo!
OdpowiedzUsuńdziękuję, smakowało pysznie :)
UsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika. Moje spostrzeżenia i rady (dla może początkujących kucharzy) są takie:
OdpowiedzUsuń- ciężko bez specjalnego termometru określić temperaturę śmietanki, ja po prostu podgrzałam ją do momentu aż była ciepła/gorąca, stwierdziłam że lepiej to niż ją zagotować;)
- przy dodawaniu śmietanki do żółtek z cukrem robiłam to powoli, po jednej łyżce, szybko mieszając - bardzo ważne, inaczej żółtko może zacząć się ścinać
- zamiast 90g skrobi kukurydzianej użyłam ok 115 skrobi ziemniaczanej (czyli zwykłej mąki)
- masa wyszła odrobinę mączna (baaardzo gęsty budyń, zależy co kto lubi), więc dla ożywienia smaku dodałam parę kropel aromatu migdałowego, waniliowy byłby lepszy;)
- przy dodawaniu skrobi również najlepiej robić to powoli, dodając parę łyżek mikstury żółtka+cukier+śmietanka do skrobi i mocno to rozcierając, żeby nie porobiły się grudki w masie budyniowej
- białka zaczęłam ubijać parę minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika - wydaje mi się, że robiąc ją przed pieczeniem może zdążyć opaść.
Dam znać jak wyszło;)
Oczywiście w poprzednim komentarzu miałam na myśli "czyli zwykłej mąki" ZIEMNIACZANEJ.
OdpowiedzUsuńJuż gotowe, wyszło przepysznie, polecam jednak dać mniej skrobii niż ja. Myślę, że te 90g z przepisu w zupełności wystarczy, a masa nie będzie się rozjeżdżać bo jest na śmietance:)
Cieszę się bardzo, że ciasto się jednak udało i smakowało. Dziękuję za uwagi i sugestie. Z całą pewnością przydadzą się komuś. Jest to też pewna wskazówka dla mnie jak opisywać sposób przygotowania by był bardziej czytelny.
UsuńCo do przygotowania masy budyniowej to można ją przygotować jak klasyczny budyń czyli utrzeć żółtka z częścią cukru i skrobią kukurydzianą, a następnie wlać na gotującą się śmietankę. Można też wymieszać wszystkie składniki w rondlu i cały czas mieszając podgrzewać do zagotowania.