Przepis na to lekkie ciasto można znaleźć na wielu blogach. Z reguły do jego przygotowania autorki używają 5 jajek. Żółtka do przygotowania kruchego ciasta, a białka do pianki budyniowej. Uznałam, że nie ma co przesadzać z żółtkami i cholesterolem i zrobiłam je po swojemu. Do przygotowania kruchego ciasta wzięłam tylko dwa żółtka i 1 całe jajko. Ponieważ zawsze mam nadmiar białek, nie było problemu by zrobić piankę. Wcześniej upiekłam to ciasto w wersji z 5 żółtkami wg przepisu Kasi z bloga Gotowanie cieszy i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie ma różnicy ani w smaku ani w strukturze ciasta. W porównaniu z innymi kruchymi ciastami to zarówno w wersji oryginalnej jak i mojej wymaga trochę dłuższego czasu pieczenia. Nie radzę go jednak skracać bo pianka będzie w środku nieupieczona.
Ciasto jeżynowe z pianką-przepis
Składniki: prostokątna blaszka o wym. 22x27cm
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wsypać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone na kawałki masło, żółtka i całe jajko. Posiekać wszystko nożem i szybko zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odcić trochę więcej niż 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut i podpiec na lekko złoty kolor.
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie malinowe bez cukru
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- 500g jeżyn
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie cały czas ubijając ale już na nieco mniejszych obrotach dosypywać stopniowo cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze około 3 minut. Wsypać proszek budyniowy i miksować jeszcze przez 5 minut. Na końcu wlać olej i miksować do połączenia składników. Piankę wyłożyć na podpieczony spód i rozłożyć na niej jeżyny lekko wciskając je w nią. Wyjąć z zamrażarki schłodzone ciasto i zetrzeć je na tarce na owoce. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
Ciasto jeżynowe z pianką-podobne przepisy
> Czekoladowe ciasto z pianką budyniową i malinami> Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową
> Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
> Tarta z pianką malinową i owocami
Smacznego!
Aronia
cudne! jestem oczarowana!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBombowe !! :)
OdpowiedzUsuńnas też zachwyciło:)
UsuńAleż ono smacznie wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńi pysznie smakuje:)polecam
UsuńCudowności<3
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetycznie je przedstawiłaś:) Przepis zapisuję:) Pozdrawiam! Magda
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCiasto prezentuje sie przepieknie i z checia bym teraz takie zjadla :D
OdpowiedzUsuńZdjecia sa po prostu mistrzowskie :D
A cholesterol w zoltkach wcale nie jest taki grozny dla ludzi, ktorzy nie maja z nim problemow ;)Chlesterol dostarczany organizmowi przez pokarmy nie ma znacznego wplywu na jego poziom we krwi.. Takze zoltka nie sa takie zle! :P Zawieraja fosfolipidy i cale mnostwo wartosciowych skladnikow odzywczych :)
Dziękuję za pochwały a co do cholesterolu to wszystko prawda co napisałaś, ale ja akurat mam z nim problem stąd taki przepis.
UsuńPozdrawiam :)
Mogę poczęstować się kawałeczkiem? No dobra, dwoma ;) Pycha.
OdpowiedzUsuńMożna, jak najbardziej ale niestety tylko wirtualnie :)
UsuńJestem w trakcie...ale juz na 30 minut przed koncem wyglada...smakowicie :)
OdpowiedzUsuńproszę dać znać jak smakowało :)
Usuń