Cynamonowy jabłecznik cappuccino


        
     Jabłko,  symbol drzewa rajskiego i nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia.
Dawniej wieszane na choince, miało zapewnić zdrowie do późnej starości.
Wyhodowano nawet specjalną odmianę ozdobnych małych, czerwonych jabłuszek,
zwanych rajskimi.
U mnie w domu nie ma tego zwyczaju, ale jabłka są jak najbardziej obecne.
W tym roku w pysznym przekładańcu pachnącym kawą i cynamonem.


Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na  zbliżające się Święta Bożego Narodzenia  w  ramach współpracy  z  serwisem  ZpierwszegoTloczenia.pl  
Fooder.pl   i zawiera lokowanie produktu.

ILOŚĆ PORCJI - 24

Cynamonowy jabłecznik cappuccino - składniki

Ciasto
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 90g mąki pszennej
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 20g kakao
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mocnego naparu kawy
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Masa jabłkowa
  • 1 litrowy słoik jabłek na szarlotkę
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 125ml wody

Masa śmietanowa
  • 650ml śmietany kremówki
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 80g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 125ml wody
  • 1 łyżka mocnego naparu z kawy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo
  • 200g biszkoptów
  • 50g startej czekolady

Cynamonowy jabłecznik cappuccino - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Ubić mikserem na sztywno białka z cukrem. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać kolejno: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i kawą, olej i śmietanę. Wymieszać.

Pieczenie:
Ciasto przelać do blaszki  o wymiarach 22x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić.

Przygotowanie masy jabłkowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do jabłek i dokładnie wymieszać. Wylać masę na biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić na pół godziny do lodówki.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z jogurtem, cukrem pudrem, kawą,  cynamonem i rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Połowę masy wylać na jabłka. Ułożyć biszkopty i zalać pozostałą masą. Wstawić do lodówki na godzinę.

Dekoracja:
Gdy masa dobrze zastygnie posypać po wierzchu startą czekoladą.


Cynamonowy jabłecznik cappuccino - podobne przepisy

Jabłecznik kokosowy z budyniem
Jabłecznik stracciatella
Jabłecznik korzenny
Ciasto "Jabłko Ewy"

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. Nie wiem jak Ty to robisz, ze pokrojone przez Ciebie ciasto jest tak idealnie równiutkie .... mi albo się śmietana zadziera, albo cos nierówno pokroi ....:) podziwiam:).
    Przepis zapisałam, bo wygląda zjawiskowo:) .... Korzystajac z okazji życzę zdrowych, wesołych, pelnych miłości Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej takie przekładane ciasta kroję nitką lub cienką żyłką, ale dużo zależy od ciasta. Takie jak to na żelatynie zazwyczaj bardzo łatwo jest pokroić równo :)

      Dziękuję bardzo za życzenia i wzajemnie życzę spokojnych, radosnych i smakowitych Świąt :)

      Usuń
  2. Super ciacho, ja bym troszkę nawilżyła kawą biszkopty, robiąc kolejny raz ten super jabłecznik.
    A w moim wykonaniu wygląda tak:
    http://mysoapandjam.blogspot.com/2014/12/nowa-szarlotka-na-nowy-rok.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widziałam, super Ci wyszła, gratulacje :) a z tym nasączaniem to świetny pomysł, następnym razem wypróbuję :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Jakich wymiarów użyłaś blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 22x33cm mierząc po dnie, już uzupełniłam w opisie :)

      Usuń
  4. Witam, mam pytanie: żelatynę w masie śmietanowej rozpuścić w wodzie gorącej czy zimnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie, a następnie podgrzć do rozpuszczenia.

      Usuń
  5. Dobrze napisany i łatwy do przestrzegania przepis jest ważny dla każdego kucharza, aby upewnić się, że danie wyjdzie dobrze, bez nieoczekiwanych niespodzianek.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ