Jabłecznik korzenny




       Dzisiejsza propozycja nawiązuje smakiem do niedawno prezentowanej na blogu tarty jabłkowej, która tak posmakowała mojej rodzinie, że uporczywie domagała się powtórki. Jak zapewne wiecie nie lubię piec dwa razy tego samego cista, musiałam więc coś zmienić. W sumie to dość sporo.
Po pierwsze nie jest to tarta tylko jabłecznik na biszkopcie, w dodatku bezglutenowym. Po drugie masa śmietanowa nie jest z dodatkiem kawy tylko likieru piernikowego, którego zrobiłam na święta zdecydowanie za dużo, ale który na szczęście świetnie się sprawdza także w wypiekach. Wspólna pozostała tylko korzenna masa jabłkowa. Dodatkowo po wierzchu posypałam je wiórkami czekoladowymi. Ciasto wyszło takie jak lubię. Aromatyczne, nie za słodkie i w dodatku świetnie się kroi.




ILOŚĆ PORCJI - 14

Jabłecznik korzenny - składniki

Ciasto na spód:
  • 2 jajka
  • 60g cukru
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 45 g mąki gryczanej*
  • 10 g ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa jabłkowa
  • 800 g jabłek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody 

Masa śmietanowa
  • 400ml śmietany kremowej o zawartości tłuszczu min. 30%
  • 0,5 szklanki likieru piernikowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100ml zimnej wody
  • wiórki czekoladowe do dekoracji 

Jabłecznik korzenny - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 2 minuty.  Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać kolejno: żółtka, mąkę gryczaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao oraz olej i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. 

*) Osoby nie będące na diecie bezglutenowej mogą użyć  mąki pszennej 

Pieczenie:
Ciasto przelać do formy o wymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie.

Przygotowanie masy jabłkowej:
Umyte i obrane jabłka przekroić na cztery części. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać masło, cukier, kakao, cynamon  i przyprawę do piernika. Smażyć na małym ogniu przez pół godziny często mieszając.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Zestawić rondel z ognia i dodać do gorącej masy jabłkowej napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić masę do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć wyłożyć ją na upieczony spód (nie można tego zrobić za wcześnie bo sok wsiąknie w ciasto). Wstawić do lodówki aby masa stężała. 

Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.  
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Rozpuszczoną żelatynę najpierw wymieszać z likierem piernikowym oraz 2 łyżkami bitej śmietany i dopiero wówczas  połączyć ją  z pozostałą śmietaną. Od razu wylać na zastygniętą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.
Gotowe ciasto posypać po wierzchu wiórkami czekoladowymi.

Jabłecznik korzenny - inne bezglutenowe ciasta z jabłkami

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ