Gdy zobaczyłam to ciasto na stronie jednej cukierni, wiedziałam, że kiedyś nadejdzie taki dzień, w którym zagości na naszym stole. Oczywiście nie kupione w cukierni, ale zrobione przeze mnie. I ten dzień właśnie nadszedł. Zrobiłam je w wersji czekoladowo-orzechowej bo akurat miałam upieczone bezy orzechowe i puszkę kakaowej masy krówkowej.
Ciasto składa się z trzech warstw: czekoladowego ciasta na spodzie, masy czekoladowej na bazie kajmaku z kawałkami chrupiących bez orzechowych w środku i bitej śmietany posypanej startą czekoladą na wierzchu. Jest pyszne ale za słodkie jak dla mnie. Nie da się go zjeść więcej niż jeden mały kawałek. Na szczęście przezornie upiekłam je w małej blaszce.
ILOŚĆ PORCJI: 15
Kostka alpejska czekoladowo-orzechowa-składniki
Ciasto na spód
- 1jajko
- 50g cukru
- 30g masła
- 40g mąki pszennej
- 15g czekolady deserowej
- 20g gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza orzechowa
- 45g białka
- 45g cukru kryształu
- 45g cukru pudru
- 45g zmielonych orzechów laskowych
Masa czekoladowa
- 100g masła
- 200g gotowej masy krówkowej o smaku kakaowym
- beza orzechowa
Masa śmietanowa
- 500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min. 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
Dekoracja
- 4 łyżki startej czekolady
Kostka alpejska czekoladowo-orzechowa-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej masło z gorzką czekoladą i odstawić do przestudzenia. Jajko ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę z masłem i śmietanę. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Jeszcze raz wymieszać, tym razem szpatułką.
Pieczenie:
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x15cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C na 20 minut. Ciasto wystudzić w blaszce.
Przygotowanie masy na bezę orzechową:
Pieczenie:
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x15cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C na 20 minut. Ciasto wystudzić w blaszce.
Przygotowanie masy na bezę orzechową:
Ubić białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać porcjami cukier kryształ. Ucierać do momentu aż piana stanie się bardzo sztywna, a cukier całkowicie się rozpuści. W osobnym naczyniu wymiesza cukier puder ze zmielonymi orzechami. Dodać w trzech porcjach do ubitych białek mieszając delikatnie szpatułką po każdym dodaniu. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą gładką końcówką o średnicy 10mm.
Pieczenie bezy:
Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 110°C.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20cm. Ułożyć go na blasze, stroną zarysowaną do dołu. Posmarować masłem aby beza lepiej odeszła po upieczeniu. Zaczynając od środka wypełnić masą narysowane na papierze koło. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Włączyć termoobieg i suszyć bezę około 1,5 godziny. Beza powinna być dobrze wysuszona i nie może ciągnąć się w środku. Wysuszoną bezę zostawić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 110°C.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20cm. Ułożyć go na blasze, stroną zarysowaną do dołu. Posmarować masłem aby beza lepiej odeszła po upieczeniu. Zaczynając od środka wypełnić masą narysowane na papierze koło. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Włączyć termoobieg i suszyć bezę około 1,5 godziny. Beza powinna być dobrze wysuszona i nie może ciągnąć się w środku. Wysuszoną bezę zostawić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce masę krówkową. Do gotowego kremu dodać pokruszoną bezę i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę rozsmarować na wystudzonym cieście.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Śmietanę wstawić do zamrażarki na 20 minut aby się dobrze schłodziła. Zimną przelać do wysokiego naczynia i ubić mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą śmietanę rozłożyć równomiernie na masie czekoladowej.
Gotowe ciasto posypać po wierzchu startą czekoladą.
Kostka alpejska czekoladowo-orzechowa-podobne przepisy
> Pani Walewska zwana Pychotką
> Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą
> Czekoladowo-miętowy tort bezowy
> Truskawki z bitą śmietaną i bezami
Smacznego :)
Aronia
ale bym zjadła kawałeczek, pycha:)
OdpowiedzUsuńnam tak posmakowało, że już myślę nad inną jego wersją, bo nie lubię piec tego samego dwa razy :)
UsuńJadłem ,jest wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńIdealne do kawy na takie mroźne dni :D
OdpowiedzUsuńAleż wspaniałe ciasto! Kupiłaś mnie tymi bezami :) Musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńpyszne ale dla mnie za słodkie :)
UsuńKostka idealna :)
OdpowiedzUsuńdo ideału to chyba jej jednak trochę brakuje :)
UsuńPodoba mi się taka wersja tego ciasta :) Jadłam kiedyś kostkę alpejską w cukierni, dobra, ale też straszliwie słodka :)
OdpowiedzUsuń