Idealne dla wszystkich miłośników masła orzechowego. Fantastyczne, pachnące cudnie palonymi orzeszkami, z kawałkami czekolady w środku i słodkim kremem na wierzchu. Dla mnie był on trochę za słodki, ale można bez problemu nieco zmniejszyć jego ilość.
Piekłam je w dużych foremkach i to nie był najlepszy pomysł bo wyszły z tego bardzo solidne porcje, nie do przejedzenia na jeden raz. Polecam zatem pieczenie w standardowych papilotkach. Będzie więcej i na dłużej starczy.
ILOŚĆ SZTUK - 6 dużych babeczek ŹRÓDŁO- “10,000 Cupcakes: An Infinite Store of Cupcake Combinations” Susanna Tee
Babeczki z masłem orzechowym - składniki
Ciasto:
- 55g miękkiego masła
- 115g masła orzechowego
- 175g brązowego cukru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 175g mąki
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g czekoladowych kropelek do zapiekania
Krem:
- 75g miękkiego masła
- 125g masła orzechowego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 150g cukru pudru (można dać mniej)
- 1 łyżka mleka (dałam śmietankę kremową)
Dekoracja:
1 łyżka grubo posiekanych orzeszków arachidowych
1 łyżka cukru
Babeczki z masłem orzechowym - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć miękkie masło i masło orzechowe z cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym na jasny puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Przesiać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i dokładnie wszystko razem utrzeć na wolnych obrotach miksera. Wsypać czekoladowe kropelki do zapiekania i ponownie wszystko wymieszać tym razem łyżką.
Pieczenie:
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy się upiekły. Wystudzić na kracie kuchennej.
Przygotowanie kremu:
Pieczenie:
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy się upiekły. Wystudzić na kracie kuchennej.
Przygotowanie kremu:
Utrzeć miękkie masło z masłem orzechowym i wanilią. Cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach dosypywać porcjami cukier puder. Na końcu wlać śmietankę i mieszać do połączenia składników Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej rozetki i nałożyć na babeczki.
W niedużym rondelku z grubym dnem stopić cukier. Wsypać posiekane orzeszki i wymieszać. Szybko przełożyć na papier do pieczenia i rozłożyć cieka warstwą. Po wystudzeniu pokruszyć je i posypać nimi babeczki.
Babeczki z masłem orzechowym - podobne przepisy
> Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Drożdżowe babeczki bakaliowe
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Drożdżowe babeczki bakaliowe
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
Aronia
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńto jest świetny przepis, polecam wypróbować :)
UsuńKocham masło orzechowe! Babeczki idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwitaj w klubie :)
UsuńWspaniałe babeczki, pięknie są te zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
wyglądają jak małe arcydzieła! :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńdziękuje za zaproszenie, pomyślę nad przepisem jak czas pozwoli :)
Usuńobłędnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie i pięknie, że ręka sama do nich lgnie;))
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają ślicznie :) Bardzo mi się takie papilotki podobają :)
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają bosko!*.*
OdpowiedzUsuńA co do ich smaku to jestem pewna, że też wspaniały!
Znakomite :)
OdpowiedzUsuńWszystkie zdjęcia na tym blogu są takie idealne! :) Piękne! :)
OdpowiedzUsuńO, dziękuję bardzo :) Dużo się jeszcze jednak muszę nauczyć :)
UsuńJakiego masła orzechowego Pani użyła? Trochę się gubię w nich, bo jedne słonawe, inne znowu całkiem słodkie. Serdecznie proszę o podpowiedź, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa używam najczęściej Felix albo tego z Lidla :)
UsuńSuper, dziękuję serdecznie :)
Usuń