Dla wszystkich zapracowanych i dla tych co nie mają wprawy to idealny przepis by wreszcie samemu móc usmażyć jakieś pączki. Rodzina będzie zadowolona i można będzie się pochwalić przed koleżankami jakie to jesteśmy zdolne. Bo przecież domowe paczki to trudne wyzwanie. Tak to prawda ale nie w tym przypadku.
Tu nie trzeba czekać aż wyrosną, chodzić koło nich na palcach i martwić aby się dobrze posklejały a nadzienie nie wyciekło. Tu wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Pączki nie są na drożdżach tylko na proszku i nie mają nadzienia. Choć to ostatnie jak dla mnie by się przydało. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by nadziać je już po usmażeniu. Nie dorównują co prawda smakiem tym tradycyjnym z konfiturą, ale i tak wygrywają z tymi sklepowymi.
- 250g mąki pszennej
- 150g twarożku śmietankowego (użyłam Piątnicy „Twój smak”)
- 60g cukru
- 2 jajka
- 5 łyżek stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 25ml spirytusu
- 1litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Szybkie pączki serowe - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce serek śmietankowy. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wlać stopione masło i spirytus. Wymieszać na gładką, jednolita masę. Ciasto jest klejące ale takie powinno być.
Smażenie:
Rozgrzać w garnku olej do temperatury 170°C. Nabierać porcję ciasta małą łyżką do lodów i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na jasnobrązowy kolor. W trakcie smażenia pączki same wyrosną tworząc ładną, zgrabną kuleczkę i przekręcą się na drugą stronę. W razie potrzeby można je przekręcić widelcem. Od czasu do czasu zanurzyć łyżkę w zimnym oleju aby ciasto się nie przyklejało. Usmażone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby wchłonął nadmiar oleju. Zimne posypać cukrem pudrem.
Smażenie:
Rozgrzać w garnku olej do temperatury 170°C. Nabierać porcję ciasta małą łyżką do lodów i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na jasnobrązowy kolor. W trakcie smażenia pączki same wyrosną tworząc ładną, zgrabną kuleczkę i przekręcą się na drugą stronę. W razie potrzeby można je przekręcić widelcem. Od czasu do czasu zanurzyć łyżkę w zimnym oleju aby ciasto się nie przyklejało. Usmażone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby wchłonął nadmiar oleju. Zimne posypać cukrem pudrem.
Szybkie pączki serowe - podobne przepisy
> Pączki dyniowe
> Castagnole di ricotta – włoskie pączki z ricotty
> Fritole veneziane – weneckie pączki
Smacznego :)
Aronia
cudne małe pączuszki ostatnio zostałam ich fanką bo są szybsze :)
OdpowiedzUsuńtak, to jest najwieksza zaleta :)
UsuńCudne te kuleczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń