Jutro Tłusty Czwartek więc od rana zakasuję rękawy i zabieram się za smażenie pączków. Będą to ulubione pączki moich chłopaków czyli tradycyjne z konfiturą wiśniową (przepis tutaj). Nie wszyscy są jednak w takiej komfortowej sytuacji jak ja, że po pierwsze mają wolny dzień, a po drugie duże doświadczenie w smażeniu karnawałowych słodkości. Z myślą o nich podaję przepis na bardzo łatwe i szybkie pączusie na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Myślę, że jeszcze macie jakieś zapasy dyniowego musu w spiżarni. Robi się je błyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można to jednak sobie ułatwić wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz.
Pączki dyniowe - składniki
- 250g mąki
- 200g puree z dyni
- 80g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- cukier puder do posypania
- smalec do smażenia
Pączki dyniowe - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Jajka, puree z dyni, cukier, skórkę i likier pomarańczowy
zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować
na gładką masę.
Smażenie:
Smażenie:
Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną
w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą
łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C).
Smażyć z każdej strony na złoty kolor ok. 2- 3min.
Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na papierowy
ręcznik kuchenny w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne posypać cukrem
pudrem.
Najlepiej smakują pierwszego dnia.
> Wyśmienite pączki z wiśniową konfiturą
> Pączki na niedzielę
> Pączki z konfiturą morelową
> Szybkie pączki serowe
> Pomarańczowe pączki z dziurką
> Fritole veneziane – weneckie pączki
> Castagnole di ricotta – włoskie pączki z ricotty
> Pączki hiszpańskie
Pączki dyniowe - podobne przepisy
> Wyśmienite pączki z wiśniową konfiturą
> Pączki na niedzielę
> Pączki z konfiturą morelową
> Szybkie pączki serowe
> Pomarańczowe pączki z dziurką
> Fritole veneziane – weneckie pączki
> Castagnole di ricotta – włoskie pączki z ricotty
> Pączki hiszpańskie
Smacznego.
Aronia
Aniu, powiedziałam Ci podczas naszego spotkania, ze robisz cudowne zdjęcia :) no i znowu wgapiam się w nie zazdroszcząc talentu :*
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i cieszę się ogromnie, ale jeszcze dużo nauki przede mną :)
Usuń