Rano przyszło nowe zaproszenie do niedzielnej akcji od Bożeny,
która się nie poddaje mimo tego, że chętnych na wspólne pieczenie coraz mniej.
Albo ktoś jest na modnej ostatnio diecie, albo się odchudza.
Ktoś gdzieś wyjeżdża, a ktoś inny musi iść do pracy.
Taka proza życia.
Przynoszę ze spiżarni słoik słodkich brzoskwiń i wyjmuję jogurt z lodówki.
On dziś będzie odgrywał ważną rolę.
W zasadzie nie on sam tylko opakowanie po nim.
Wyjmuję z szuflady potrzebne składniki
i odmierzam jogurtowym kubeczkiem.
Kroję w plastry brzoskwinie i składam wszystko w jedna całość.
Wstawiam ciasto do pieca i zaglądam na stronę akcji by zobaczyć kto dziś ze mną piecze.....
ILOŚĆ PORCJI: 14-15 ŹRÓDŁO
Ciasto kubeczkowe z brzoskwiniami - składniki
Ciasto:
Ciasto kubeczkowe z brzoskwiniami - składniki
Ciasto:
- 1 kubeczek 200 g jogurtu
- 1 kubeczek oleju
- 1,5 kubeczka cukru
- 3 kubeczki mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 8 połówek brzoskwini z syropu
Lukier:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-1,5 łyżeczki jogurtu naturalnego
Ciasto kubeczkowe z brzoskwiniami- wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Przełożyć jogurt do miski. Wlać olej odmierzając potrzebną ilość kubeczkiem po jogurcie. Wbić jajka i dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać łyżką lekko ubijając. Kubeczek po jogurcie umyć i wytrzeć do sucha.
Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do odmierzenia mąki i cukru użyć kubeczka po jogurcie. Całość wymieszać i przesypać porcjami do masy jajeczno-jogurtowej. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pieczenie:
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Każdą połówkę brzoskwini przekroić na cztery części. Cząstki brzoskwiń ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Zostawić na 15 minut w tortownicy. Następnie zdjąć obręcz i wystudzić ciasto na kracie kuchennej.
Pieczenie:
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Każdą połówkę brzoskwini przekroić na cztery części. Cząstki brzoskwiń ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Zostawić na 15 minut w tortownicy. Następnie zdjąć obręcz i wystudzić ciasto na kracie kuchennej.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder wymieszać z jogurtem i polać zimne ciasto.
Ciasto kubeczkowe z brzoskwiniami - podobne przepisy
> Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami
> Pełnoziarniste ciasto z wiśniami
> Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami
> Placek migdałowy ze śliwkami
> Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami
> Pełnoziarniste ciasto z wiśniami
> Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami
> Placek migdałowy ze śliwkami
Smacznego :)
Aronia
Piekne wyszlo!! Nie wiem co podziwiac: wypiek czy zdjecie))) Dziekuje za wspolne pieczenie.
OdpowiedzUsuńja również serdecznie dziękuję :)
UsuńPrzeurocza aranżacja zdjęć! Podziwiam ogromnie, bo u mnie to ciągle kuleje ;) Dzięki za Wspólne Pieczenie i oby jak najszybciej do następnego :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, staram się i ciągle uczę :) dużo pracy jeszcze przede mną :)
Usuńpiękne zdjęcia,ciacho musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, nie jadłam z uwagi na gluten, ale szybko znika więc chyba tak :)
UsuńWyszło pięknie i takie równiutkie. Też cukru dałam mniej.
OdpowiedzUsuńja to już tak standardowo zmniejszam ilość cukru we wszystkich wypiekach :)
UsuńPiękne zdjęcia, więc najlepiej byłoby oglądać je jedząc taki apetyczny kawałek ciacha ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za docenienie moich fotograficznych starań :) jeszcze został kawałek, mogę podrzucić :)
UsuńJak pysznie wygląda, dziekuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńi ja dziękuję :)
UsuńSuper , że w końcu dołączyłaś do naszego grona.. dziękuję..a Twoje ciasto..no brak słów...ślinka cieknie na jego widok....Zapraszam ponownie,
OdpowiedzUsuńdziękuję, w miarę mozliwości postaram się brać udział :)
UsuńUwagę przyciągnęła kubeczkowa nazwa ;-) a zdjęcia faktycznie śliczne
OdpowiedzUsuńkubeczkowe bo wszystkie składniki odmierzamy jednym kubeczkiem, a Ty pewnie myślałaś, że to coś w stylu "babeczka z kubeczka" :)
UsuńBroń cie... Nie podejrzewałabym cie o babeczkę z kubeczka ;-) . Raczej myślałam że z kilku foremek "babeczkowych" ;-)
Usuńa ja nie miłm na myśli gotowca, tylko taką przez siebie zrobioną i upieczoną w kubeczku :) od gotowców trzymam się z daleka :)
UsuńCiacho świetne, a zdjęcia cudne - cieszą oczy niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBajecznie proste, a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, zmniejszyłam tylko, jak zawsze, ilość cukru, a samo ciasto pieczone w prodiżu. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
Usuń