Na straganach pełno dorodnych, słodkich śliwek. Czas zatem zabrać się za śliwkowe wypieki. To proste, zrobione w pośpiechu ciasto może nie zachwyca wyglądem, ale z pewnością broni się smakiem. Tym bardziej, że jest w wersji bezglutenowej. Można je jednak z łatwością przerobić na wersję tradycyjną. Wystarczy wszystkie rodzaje mąki zastąpić mąką pszenną. Szkoda, że zamiana w odwrotną stronę czyli ciast tradycyjnych na bezglutenowe nie jest już taka prosta.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami - składniki
Ciasto:
- 200g masła
- 1 jajko
- 80g cukru
- 130g mąki ryżowej
- 130g mąki owsianej bezglutenowej
- 60g mąki gryczanej
- 45g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 750ml mleka (u mnie bez laktozy)
- 75g czekolady deserowej
- 3 łyżki cukru
- 15g kakao
- 30g skrobi kukurydzianej
- 25g skrobi ziemniaczanej
- 300g śliwek
Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki łącznie ze skrobią ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić dno blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłć widelcem i schłodzić przez pół godziny w lodówce, a następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C na jasnozłoty kolor.
Przygotowanie masy budyniowej:
Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim oba rodzaje skrobi z łyżką cukru i kakao. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru i posiekaną czekoladą. Na gotujące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy , cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z gazu. Połowę masy wyłożyć na podpieczony spód. Rozłożyć na niej połówki śliwek (przecięciem do góry) i przykryć pozostałą masą budyniową . Resztę ciasta (tę odłożoną w lodówce) zetrzeć na tarce o dużych otworach pokrywając nim równomiernie warstwę budyniową. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne posypać cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami - podobne przepisy
> Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami
> Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką
> Placek śliwkowy z migdałami
> Kruche ciasto ze sliwkami, masą budyniową i bezą
> Lukrowany mazurek korzenny ze śliwkami
> Świąteczny piernik z suszonymi sliwkami
> Kruchy placek waniliowo-kokosowy ze sliwkami
> Tarta kokosowa ze śliwkami
> Wyśmienita tarta śliwkowa
> Knedle serowe ze śliwkami
> Knedle ziemniaczane ze śliwkami
> Mus śliwkowy z rumem
Smacznego :)
Aronia
Żartujesz, że nie zachwyca wyglądem? Właśnie wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę, to cieszę się bardzo :)
UsuńWygląda apetycznie! Zapisuje do przepisòw które koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że też Ci posmakuje :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń