Zima dobiega końca, przynajmniej ta kalendarzowa. Spoglądam przez zabrudzone szyby i próbuję wypatrzyć pierwsze oznaki wiosny. Nadaremno. Mój ogród jeszcze się nie obudził z zimowego snu. Krzewy oprószone delikatnie śniegiem czekają niecierpliwie na sygnał od matki natury by zrzucić z siebie ten biały puch i wytrzelić w górę zielenią. A ona zwleka nie wiedzieć czemu. Może chce by sobie jeszcze pospały. Może jest nadopiekuńcza, a może po prostu boi się by nie zniszczył ich wiosenny przymrozek. Matki już tak mają.
Wstają gdy inni jeszcze śpią by upiec im czekoladową babę gryczaną z żurawiną....
Wstają gdy inni jeszcze śpią by upiec im czekoladową babę gryczaną z żurawiną....
Czekoladowa baba gryczana z żurawiną-składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka oleju
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 4 łyżki startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek galaretki z czarnej porzeczki
- 3 łyżki mleka
- 150g suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Polewa
- 100g czekolady deserowej
- 75ml słodkiej śmietanki 30%tł.
- błyszczący różowy cukier do posypania
Czekoladowa baba gryczana z żurawiną-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać rozgniecione widelcem banany i dwie łyżki galaretki z czarnej porzeczki. Ucierać 3-4 minuty. Wlać olej i mleko, ucierać jeszcze 2 minuty. Mąkę wymieszać z kakao, startą czekoladą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ucierając na wolnych obrotach dodawać po łyżce do masy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączć wsypać suszoną żurawinę i po raz ostatni wymieszać, tym razem szpatułką.
Pieczenie:
Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką gryczaną okrągłej foremki z kominkiem o średnicy 24cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy babka się upiekła. Zostawić w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Jeszcze lekko ciepłą posmarować cienką warstwą pozostałej galaretki porzeczkowej.
Pieczenie:
Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką gryczaną okrągłej foremki z kominkiem o średnicy 24cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy babka się upiekła. Zostawić w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Jeszcze lekko ciepłą posmarować cienką warstwą pozostałej galaretki porzeczkowej.
Przygotowanie polewy:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową polać nią babkę. Posypać po wierzchu błyszczącym różowym cukrem.
Czekoladowa baba gryczana z żurawiną (bezglutenowa) - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Mąkę gryczaną mam, więc pomyślę o jakimś gryczanym wypieku na święta!
OdpowiedzUsuńu mnie wypieki gryczane coraz częściej goszczą na stole :)
Usuńpiękne zdjęcia a babka prezentuje się na nich bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJakim sprzętem robisz? Babka wygląda zjawiskowo, piękna głębia ;)
Ada , bardzo Ci dziękuję za pochlebne słowa. Zdjęcia robię Canonem EOS 650D :)
OdpowiedzUsuńA jaki obiektyw? :)
Usuńto akurat było robione 35mm f 2.0, ale robię też 50mm/f 1.8 i 100mm/f 2.8 tak róznie, czasami w jednym przepisie wykorzystuję różne obiektywy :)
UsuńFajny pomysł z galaretką
OdpowiedzUsuńmuszę powiedzieć, że babka dużo zyskuje dzieki niej :)
UsuńSzalenie mi się ta babka podoba :)
OdpowiedzUsuńa czym mozna galaretke zastapic? swego czasu robila ja moja mama.Czy dzem maliniwy na pektynie nada sie?
OdpowiedzUsuńmoże, jak najbardziej, nie tylko malinowy :) myślę, że pomarańczowy też byłby dobry :) Każdy dżem domowej roboty będzie dobry, tylko najlepiej bez pestek :)
Usuń