Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami



Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami





     
      Kolejne ciasto ze śliwkami, tym razem w wersji bezglutenowej (żebym nie musiała ptrzeć z zazdrością jak rodzina pałaszuje) przygotowane na bazie mąki gryczanej, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Ciężkie i wilgotne z delikatną korzenną nutą. Zrobiło się zimno, więc pora by sięgnąć po rozgrzewające przyprawy. Śliwki idealnie tu pasują. Lepsze będą jednak takie niezbyt dojrzałe, by swoją kwaskowatością przełamać słodycz czekolady.


Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami

ILOŚĆ PORCJI - 9

Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami - składniki

Ciasto:

  • 300g śliwek
  • 125g mąki gryczanej
  • 125g cukru
  • 3 jajka
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150ml oleju rzepakowego 
  • 75g jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wiórków z białej czekolady

Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki.
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Odstawić do przestudzenia.
Kwadratową formę o wymiarach 18x18cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Roztrzepać jajka z olejem i jogurtem. Połączyć  najpierw z płynną czekoladą, a następnie z mąką wymieszaną z cukrem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wyrównać powierzchnię i rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. 

Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C . Wstawić blaszke z ciastem i piec 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Patyczek powinien być suchy. Wystudzić w formie.

Przygotowanie polewy:
Umieścić w foliowym rękawie cukierniczym kostki czekolady. Szczelnie zapiąć klipsem i włożyć do gorącej wody. Zostawić na około 5 minut. Gdy czekolada się rozpuści, odciąć rożek i wykonując zygzakowate ruchy polać wierzch ciasta. Od razu posypać wiórkami z białej czekolady.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ