Kolejne ciasto z truskawkami, ale tym razem na bogato z dużą ilością czekolady bo zrobione na wyglądającym jak zakalec spodzie brownie. Na cieście znajduje się warstwa masy serowo-śmietanowej z dodatkiem białej czekolady. Górną warstwę stanowią truskawki pokryte cieniutką warstwą galaretki. Przepyszne, ale bardzo sycące. Nie da się go za dużo zjeść. Jeden kawałek spokojnie wystarczy. Przepis tym razem na małą blaszkę.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Brownie z truskawkami - składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 225g cukru
- 200g czekolady o zaw. kakao 60%
- 150g mąki
- 100ml oleju rzepakowego
Masa serowo-śmietanowa:
- 200g serka śmietankowego o ścisłej strukturze
- 200ml śmietany kremowej o zaw. tł. min 30%
- 75g białej czekolady
Dodatkowo:
- 400g truskawek
- 1 łyżka galaretki truskawkowej w proszku
- 50ml gorącej wody
Brownie z truskawkami - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę.
Jajka ubić z cukrem na gęsty, puszysty kogel-mogel. Wlać przestudzoną czekoladę i olej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przesiać mąkę do masy i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką.
Pieczenie:
Ciasto przelać do prostokątnej formy w ymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy serowo-śmietanowej:
Pieczenie:
Ciasto przelać do prostokątnej formy w ymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy serowo-śmietanowej:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Mocno schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć najpierw z serkiem a następnie z białą czekoladą. Przelać na wystudzone ciasto.Wykończenie:
Truskawki opłukać pod bieżącą wodą. Usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na masie serowej. Wstawić do lodówki na godzinę.
Galaretkę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Lekko tężejącą posmarować truskawki. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.
Brownie z truskawkami - podobne przepisy
> Sernikobrownie z konfiturą wiśniową
> Gryczane sernikobrownie z wiśniami
> Brownies migdałowo-wisniowe z masą budyniową
Aronia
Ciacho wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPo takich widokach z rana niedziela będzie cudowna ;)
Pozdrawiam
Sylwia
http://ostra-na-slodko.pl/
cieszę się, że moje ciacho pozytywnie Cię nastroiło :)
UsuńMmm, wygląda bosko :) Uwielbiam brownie, a ze świeżymi truskawkami to już w ogóle poezja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń